open-navfaktor-logo
search
Uskoro u funkciji
Na UKC-u postavljen trijažni šator: Svi će biti pregledani, cilj je da se Tuzli ne desi "mostarski scenarij"
Pored glavnog ulaza u krug Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas je postavljen šator za trijažu, kroz koji će morati proći svi pacijenti prije ulaska u bilo koju bolničku zgradu.
20.03.2020. u 13:13
get url
text
Trijažni šator na UKC-u Tuzla

Kada šator bude potpuno opremljen za korištenje, bit će posebno reguliran promet unutar UKC-a te će sva vozila ulaziti isključivo na glavni ulaz.

- Mi provodimo naredbe Kriznog štaba FBiH, a trijažni punkt je vid nadzora nad COVID-19 infekcijom. Trijažni punkt nije mjesto za kliničku obradu i liječenje bolesnika, nego mjesto gdje medicinski radnici kroz postavljanje određenih pitanja, o tome da li su pacijenti putovali u neka krizna žarišta ili imali kontakte s oboljelim, vrše procjenu svakog ko treba ući na UKC. Svaki pacijent za koga se sumnja da bi mogao imati koronavirus, bilo zbog odgovora na određena pitanja ili epidemiološke anamneze, trijažna ekipa upućuje na Kliniku za zarazne bolesti - pojašnjava načelnik pomenute klinike Sead Ahmetagić.

Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a već je uspostavljen izolatorij i prijemna ambulanta za obradu i dijagnostiku sumnjivih slučajeva.

{$galerijaFotografija}

- U toj ambulanti se radi klinička obrada, uzimaju se brisevi te radi onaj ključni nalaz na koronavirus. Ukoliko se u prijemnoj ambulanti za COVID-19 infekciju utvrdimo da je osoba pozitivna, infektolog će donijeti odluku da li se radi o lakom ili srednje teškom slučaju, a ako procijeni da se radi o težem bolesniku kome je potrebma mehanička ventilacija, u konsultaciji sa vać ranije uspostavljenim medicinskim timom, donosi se odluka o smještanju pacijenta u primarni respiratorni trakt, koji se nalazi u Slavinovićima (pri Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, op. a.) - navodi dr. Ahmetagić.

Pored trijažnog punkta na ulazu u UKC, u svakoj bolničkoj zgradi, također se nalaze mini trijažni punktovi, gdje će se još jednom provjeravati svi pacijenti.

- Naš glavni cilj je da spriječimo ulazam potencijalno oboljelih u krug UKC-a. Pratit ćemo situaciju i vidjeti da li je potrebno da se ovakvi punktovi postave i pored drugih medicinskih ustanova - kaže Mustafa Šakić, komandant kantonalnog štaba Civilne zaštite TK.

Trijažni šator postavio je Crveni križ Tuzlanskog kantona, a UKC će obavljati sve daljnje aktivnosti kada je u pitanju trijaža pacijenata.

- Crveni križ je od početka uključen kao dio sistema zaštite i spašavanja. Do sada smo distribuirali promotivne materijale građanima, pokrenuli smo akciju posjeta starijima, onima koji su u samoizolaciji, kao i osobama u stanju potrebe - kaže Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa TK.

Trijažni šator u Tuzli ima za cilj sprečavanje "mostarskog scenarija", odnosno ulaska zaražene osobe u bolnicu bez potrebne kontrole i poduzetih mjera.

 

UKC Tuzla koronavirus
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.