Prije nekoliko mjeseci u emisiji Provjereno objavljena je priča o mladoj ženi koja traži svog oca, nestalog 1991, za čiji je nestanak, odgovorno tvrdi, kriv Jovan Radan - tadašnji pripadnik srpske paravojne jedinice teritorijalne odbrane Vukovara.

Gledajući taj prilog, jedna je Vukovarka, tvrdi, prepoznala svog silovatelja – tog istog Jovana Radana. Protiv njega je prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuta istraga, međutim, kako se nije odazivao na pozive, DORH je istragu prekinuo. Novinarka Provjerenog došla je do Vukovarke, ali i do prozvanog Jovana Radana.

Godine 1991. Vukovarci su u Veleprometu odvajani po nacionalnosti. Srbi ili oni koji su imali rodbinu po Srbiji dobivali su propusnice i spašavali su se iz grada. Ona, kao i druge Hrvatice - bivale su dodjeljivane srpskim civilima kao sluškinje. Dok je čistila i čekala da u praznu kuću na Sajmištu dođu srpski civili, u dvorište kuće ušao je Jovan Radan.

"Pitao me jesam li trudna..."

Njega, kaže, nije znala, ali joj je on, nakon što se predstavila, jasno dao do znanja da poznaje roditelje njezina supruga.

-Izvadio je i pištolj s kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je jesam li trudna, jer ako jesam, znači nosim ustašu. Rekla sam da nisam trudna. Rekao je da nas sve Hrvatice treba je**ti da rađamo srpsku djecu - prepričava sagovornica razgovor netom prije silovanja te dodaje kako ju je strah potpuno obuzeo:

-Niti se ti imaš kome obratiti niti možeš vikati. Možeš šta god hoćeš, tebi nema spasa. Nema šanse da se oslobodiš niti da on kaže da se predomislio...

Na pravoslavni Badnjak ekipa Provjerenog, s optužnicama protiv njega u rukama, odlazi pred kuću Jovana Radana tražeći da im kaže istinu o zločinima koje je počinio tokom rata u Vukovaru. 

-Vi ne odustajete još od mene da me zaje....te. Hoćete da vas tužim za uznemiravanje? Još na Badnju večer ste mi došli. Ajde - biži - odbrusio im je Radan demantirajući sve optužnice.

"Bolje da šutim"

Žrtva silovanja ni tokom rata, a ni u godinama nakon, nije htjela ispričati što joj se dogodilo jer je boraveći u jednom izbjegličkom centru nakon bijega iz Vukovara slušala strašne osude.

- Bolje da šutim. Zašto bi neko na moju muku, na sve što sam prošla da mi još nakalemi, da me proziva da sam bila četnicima ne znam šta - prepričava sagovornica.

Međutim, DORH-u su rekli drugi koji su znali šta joj se dogodilo te je pokrenuta istraga prije nekoliko godina. Još 2016. u DORH-u su ispitani svi svjedoci, uključujući i žrtvu, te prikupljeni dokazi. Jovan Radan pobjegao je u Srbiju, ignorira optužnice, negira ratne zločine, šuti kao zaliven o svojoj ulozi u ratu u Vukovaru. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani na kućnu adresu i DORH je prekinuo istragu, objavio je Index.