open-navfaktor-logo
search
Analize pokazale
Na tri lokacije u Incelu prekoračena koncentracija opasnog piralena
Nema piralena u podzemnim vodama Vrbasa, a najveći dio kontaminiranog zemljišta je na području tri lokacije unutar banjalučke Poslovne zone Incel, najviše na području bivše Energane
23.07.2019. u 14:54
get url
text

Nema piralena u podzemnim vodama Vrbasa, a najveći dio kontaminiranog zemljišta je na području tri lokacije unutar banjalučke Poslovne zone Incel, najviše na području bivše Energane.

Pokazale su to anlize 52 uzorka na 21 lokaciji u spomenutoj zoni, a koji su prezentovani danas nakon sastanka predstavnika svih nadležnih institucija u Banjoj Luci.

-Najveći dio je kontaminiran na zoni gdje je Energana u Poslovnoj zoni Incel. Energana ne radi od 2010. godine ali su ostale određene koncetracije. Svi subjekti koji se nalaze u PZ Incel, bit će obavezani da plate sve što su učinili u okviru svog subjekta, jer u domaćem zakonodavstvu postoji načelo „zagađivač plaća“ – kazala je ministarica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Ona je istakla da će RS dobiti 300.000 dolara za rješavanje kontaminiranog područja iz hemijske industrije na ovom području.

Golić je danas navela da je utvrđeno da ne postoji piralen u sedimentima podzemnih voda Vrbasa, a što se tiče PZ Incel, koncentracija piralena je veća od dozvoljene na tri lokacije i iznosi oko 0,6 dok je dozvoljena oko 0,2. U pitanju su Energana, PC Metal i Top Metal.

Golić je podvukla da je formiran ekspertki tim koji će raditi sa međunarodnim konsultantima na sanaciji zemljišta, ali nije mogla precizirati kada će u potpunosti biti sanirano ovo područje, jer se radi o površini od oko 80 hektara zemljišta.

Međutim, precizirala je da će timu u roku sedam dana biti dostavljena sva relevantna dokumentacija koja je potrebna za rješavanje ove problematike. Također, glavnom republičkom inspektoru je naloženo da se obavi hitan pregled svih radnika gdje je iscurio piralen, kao i drugih radnika u PZ Incel.

Naglasila je da je prioritetno da se izveze najzagađenije iz zemlje, jer u BiH nema deponije niti spalionice, dok u Evropi postoje u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Golić je podsjetila da je još 2005. godine Evropska komijsija evidentirala piralen u Incelu, ali da sada niko „ne može naći“ tu studiju.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je kazao da je napravljen  precizan redoslijed narednih koraka i mjera. Prva mjera je istraga odgovornosti pravnog ili fizičkog lica za zagađenje na podučju Incela, druga je prevencija koja uključuje mjerenja i uzorkovanja, kao i zabrana iskopa, izvoza i manipulisanja materijama iz zemljišta bez prethodno utvrđenog stanja i mjerenja

Treće mjere su uklanjanje posljedica, te su ušlo u izradu kompletnog projekta i preduzimanja mjera na sanaciji, a četvrte mjere se odnose na zdravstvenu zaštitu, koja bi podrazumijevala besplatnu zdravstvenu zaštitu za kancerogena oboljenja.

Radojičić je naveo da je Gradska uprava Banja Luka uključena u ovaj problem od trenutka požara na području Energane, a koji je izbio tokom rukovanja mašinama i sječenjem transfromatora, kada je piralen iscurio u zemlju.

- To je otvorilo problem koji već ne znam koliko dugo postoji – rekao je Radojičić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.