open-navfaktor-logo
search
Sigurnost
Na Trebeviću označeno i digitalno mapirano 44 kilometra staza
Danas je na Trebeviću obilježen završetak projekta označavanja i digitalnog mapiranja pješačkih i planinarskih staza kojeg su realizovali KJU za zaštićena prirodna područja kao stručni mentor, XTime Agency kao idejni kreator projekta i aplikacijskog rješenja te GSS Trebević, PD Istočno Sarajevo i PSD Trebević Sarajevo.
24.06.2021. u 19:04
get url
text
Trebević

Kroz projekat je izvršeno mapiranje i fizičko označavanje 44 kilometara staza na Trebeviću, pet planinarskih i šest šetačkih/turističkih staza sa adekvatnim oznakama, sa info totemima i panoima te dodatnim odmaralištima. Osim toga, mape su dostupne u digitalnoj formi kroz mobilnu aplikaciju Trebević Outdoor Routs besplatno dostupnu za mobilne uređaje.

Fizičke oznake staza i aplikacija će izletnicima i planinarima od sada omogućavati ugodnije i sigurnije kretanje na olimpijskoj planini, lakše snalaženje, te će u aplikaciji pronaći i informacije o zanimljivim lokacijama poput planinarskih domova, restorana, smještaja kao i kontakata Gorske službe spašavanja u slučaju nepredviđenih situacija.

Osim samog označavanja, u toku je i završna faza izrade nove Via Ferrate na Bijelim stijenama sa 30 metarskim visećim mostom koja će biti atraktivna kako za iskusne penjače tako i za početnike.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.