open-navfaktor-logo
search
Ugodno, ali...
Na Trebeviću je trenutno od nula do 20 stepeni Celzijevih, zavisi koga pitate
Postavljanje mjerne stanice na bilo kojem mjestu košta 25 hiljada maraka, kažu u Hidromometeorološkom zavodu
10.01.2020. u 11:46
get url
text

Na Trebeviću se danas na Mojoj TV "ukazala" temperatura od 20 stepeni. Čudno, jer je u Sarajevu temperatura bila ispod nule ili koji stepen iznad nule u zavisnost u koliko sati je izmjerena.  

Tolika temperaturna razlika nije moguća ili bar nije uobičajena. 

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu kazali su nam da je to nemoguće. Oni ne mjere temperaturu zraka na Trebeviću jer tamo ne postoji mjerna stanica "pa svako može mjeriti po svom, ali oni ne odgovaraju za to". U svakom slučaju, 20 stepeni nije realna temperatura za Trebević u ovim januarskim prijepodnevnim satima. 

Pozvali smo i hotel Pino na Trebeviću da pitamo koliko stepeni pokazuje živa u termometru kod njih. 

- U ovim prijepodnevnim satima se kreće od nula do dva stepena. Ali na Trebeviću je uvijek ugodno, bez obzira na temperaturu, pa dođite - kaže naša sagovornica. 

I na mobitelima se pojavljuju različite temperature zraka na istom mjestu.

- To nisu naši podaci i zavisi kakav imate mobitel i svaki pokazuje svoje podatke – kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Stanice za mjerenje zraka Federalnog hidromometeorološkog zavoda, kada je u pitanju Sarajevo, nalaze se na Bjelašnici, sarajevskom naselju Bjelave i Ivan-sedlu. Postavljanje mjerne stanice na bilo kojem mjestu košta 25 hiljada maraka, kažu u Hidrmometeorološkom zavodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.