open-navfaktor-logo
search
Vježbe
Na Tjentištu obuka potrage i spašavanja u prirodi: Vrijedna razmjena iskustava i sticanje novih znanja
Nismo slučajno birali ovaj teren. Izabrali smo ga zbog konfiguracije terena. Zato što tu imamo najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić od 2.386 metara, prašumu Perućicu, kanjon Sutjeske, plato Volujaka preko 2.000 metara, pojasnio je Nenad Ikonić, načelnik Gorske službe spasavanja Foča
23.09.2019. u 17:54
get url
text

Na Tjentištu se održava "Osnovna obuka potrage i spašavanje u prirodi Bosna i Hercegovina 2019.", čiji je cilj razmjena iskustava i stjecanje novih znanja iz oblasti spašavanja naročito na nepristupačnim planinskim predjelima.

Milana Škipina, šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju i koordinaciju u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazala je kako je vježba jedinstvena prilika da se sretnu gorske službe za spašavanje u BiH, razmjene iskustva i steknu nova znanja od IHH i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

- Gorska služba spašavanja nekako nam je još uvijek pomalo marginalizovana i nema dovoljno znanja koja dobija organizovano i sistemski. Potrebno je ta znanja ujednačiti, podići na organizovan, sistemski nivo kako bismo mogli ujednačeno da pružamo podršku i pomoć u svakodnevnim nesrećama koje se dešavaju u BiH ili u vanrednim situacijama - smatra Škipina.

Upitana za izbor terena na kojem se izvodi vježba, Škipina je kazala kako je ovaj teren veoma specifičan zbog vrleti i nepristupačnosti, a i zbog toga što se često dešavaju nesreće u tim predjelima.

Pojasnila je kako je prvog dana vježbe organiziran teorijski dio, a vježba u narednih nekoliko dana izvodit će se na širem području Tjentišta. Smatra kako je ovaj teren idealan za vježbe iz oblasti spašavanja sa stijena i tome slično.

Nenad Ikonić, načelnik Gorske službe spasavanja Foča, kazao je kako je riječ o edukaciji koja traje sedam dana i teren koji je izabran je teren Nacionalnog parka, tačnije vrleti Zelengore.

- Nismo slučajno birali ovaj teren. Izabrali smo ga zbog konfiguracije terena. Zato što tu imamo najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić od 2.386 metara, prašumu Perućicu, kanjon Sutjeske, plato Volujaka preko 2.000 metara. Tako da je teren izabran upravo zbog nepristupačnih planinskih predjela gdje će se raditi obuka evakuacija, potraga i spašavanje u nepristupačnim planinskim predjelima - rekao je Ikonić.

Ikonić je dodao kako u izvođenju vježbe sudjeluju Gorska služba spasavanja Jahorina, Foča, timovi specijalizovanih jedinica Republičke uprave Civilne zaštite, Federalna civilna zaštita, GSS u BiH, Gorska služba spasavanja Novi Grad…

- Ovaj ciklus vježbe od sedam dana nam je veliki napredak upravo zbog razmjene iskustava i druženja - rekao je Ikonić koji je dodao kako se nadaju usavršavanju tehnika potrage i spašavanja. 

U vježbi učestvuju 32 učesnika i osam instruktora.

Vježba se odvija u saradnji s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA), a koordinator Agencije za BiH Omer Faruk Alimci pojasnio je kako TIKA nastavlja širom Bosne i Hercegovine provoditi projekte u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture… 

Alimci je dodao kako je TIKA 2017. počela različite programe obuke, među kojima su i pružanje prve pomoći, akcije spašavanja u zimskim uslovima, a danas nastavljaju održavati obuku potrage i spašavanja u prirodi.

- Do sada smo na ovim programima obučili oko 400 polaznika. Obuka ovdje će biti osnovna i u narednom periodu planiramo organiziranje obuka za instrukture - najavio je Alimci. 

Cilj je, dodaje, kada je riječ o potrazi i spašavanju u prirodi, obraditi teme koje se tiču osposobljavanja kadra, razmjene iskustava, razvijanja saradnje, unapređenja opreme i tome slično.

Dodao je kako i u budućnosti namjeravaju organizirati slične programe. 

Emre Yerli, iz organizacije IHH, kazao je kako širom svijeta zajedno s TIKA-om organiziraju obuke iz oblasti potrage i spašavanja.

Namjeravaju ovakve i slične obuke organizirati i u drugim zemljama Balkana, ali i svijeta.

Podsjetio je i na klimatske promjene s kojima se svijet suočava te naglasio kako su ekipe za spašavanje potrebne u svim područjima uzimajući u obzir činjenice da dolazi do potresa, poplava i tome slično. 

Yerli je rekao kako članovi IHH u sklopu vježbe na Tjentištu imaju status instruktora i posmatrača.

Učesnici će stjecati znanja kako pronaći nestalu osobu, pomoći povrijeđenom dok ne dođe ljekarski tim, djelovati u kriznim i vanrednim situacijama i tome slično.

- Po završetku obuke polaznici će znati kako efikasno pomoći osobi u prirodi. Ovo su ljudi koji iza sebe imaju određeno iskustvo i bit će to razmjena iskustava - rekao je Yerli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.