open-navfaktor-logo
search
PCR test
Na testiranje na koronavirus čeka se 10 dana, košta 230 KM
Da biste uradili komercijalni test na koronavirus koji vam je potreban da biste otputovali van Bosne i Hercegovine, trebate se naručiti i čekati slobodan termin čak deset dana.
06.08.2020. u 16:00
get url
text

U privatnim poliklinikama koje rade PCR testove na koronavirus, kako nam je kazala jedna Sarajka, lista čekanja je preduga, pa bi za testiranje morala čekati 10 dana, kada imaju prvi slobodan termin.

Ove privatne poliklinike uzimaju uzorak koje potom šalju na Veterinarski fakultet gdje se rezultati i preuzimaju.

- Putujem naredne sedmice u Hrvatsku i treba mi test. Danas sam zvala sve privatne poliklinike koje rade te testove i kazali su mi da imaju termin za uzimanje briseva tek za 10 dana. Te da me mogu staviti na listu čekanja. Test u tim poliklinikama košta 230 i 240 maraka – kazala je ova Sarajka, ističući kako će najvjerovatnije odustati od godišnjeg odmora.

Zvala je, kaže, i Veterinarski fakultet u nadi da će tamo moći obaviti testiranje bez čekanja i nešto jeftinije, ali je dobila odgovor da se testirati može samo u poliklinikama sa kojima Veterinarski fakultet ima ugovor, a to su Al Tawil, Moja klinika i Agram.

- Kazali su mi da se testirati može samo u tri poliklinike, da test koji radi Veterinarski fakultet košta 198 KM, dok poliklinike naplaćuju nešto više, pa tako test košta negdje 230, negdje 240 KM. A rezultat se dobije isti dan – kazala je sagovornica.

Pokušali smo dobiti informacije i sa Veterinarskog fakulteta o broju testova koji se urade i o cijenama, ali su nam kazali kako je većina uposlenika na godišnjem odmoru, dok uposlenici koji rade na testovima kažu kako nisu nadležni da nam daju te informacije.

Na stranici Veterinarskog fakulteta navedeno je kako se maksimalno dnevno može obraditi 65 testova zbog čega je potrebna najava poliklinikama.

Stoga, ukoliko planirate na godišnji odmor u države u kojima vam je neophodan PCR test, planirajte da se trebate naručiti ranije za testiranje jer se termini brzo popunjavaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.