open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Na suđenju u predmetu "Respiratori" ipak pročitani iskazi iz istrage, šta su tada rekli Novalić, Solak i Hodžić
U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori". U ovom predmetu sudi se premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću, direktoru firme FH Srebrena malina, te dopremijerki i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević. 
11.01.2023. u 15:09
get url
text

Na početku jutrošnjeg ročišta predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić kazao je da, iako je ranije bilo drugačije odlučeno, ipak će biti dozvoljeno tužiocima Džerminu Pašiću i Mirzi Hukeljiću da pročitaju iskaze optuženih koje su dali tokom istrage u ovom predmetu.

Kako je pojasnio Perić, odlučeno je to na prijedlog sudije Gorana Radevića, koji je to smatrao korisnim s obzirom na to da je on naknadno imenovan u Sudsko vijeće, nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u penziju. 

Tužilac Džermin Pašić prije čitanja iskaza optuženih kazao je kako time žele dokazati "da su iskazi optuženih kontradiktorni sa navodima odbrane i dokazima odbrane koji su provođeni tokom suđenja", te da se iz tih iskaza vidi kako su "optuženi pokušavali prebaciti odgovornost s jednih na druge" i slično. 

Na ovo izlaganje tužioca prigovorila je braniteljica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović, kazavši da se odbrana ne protivi čitanju iskaza, ali da prigovara da tužilac daje tumačenja tih iskaza, čime faktički, kako je navela, iznosi završnu riječ. 

Novalić: Zaključak jednoglasno donijela Vlada

Tužilac je potom najprije pročitao iskaz premijera Novalića, koji je dao tokom ispitivanja 28. maja 2020. godine. 

Novalić je tada, između ostalog, kazao kako on kao premijer nema nikakvu naredbodavnu ulogu u odnosu na Federalnu upravu civilne zaštite, da je naredbodavac FUCZ-u Federalni štab civilne zaštite, te da je Vlada FBiH, a ne on lično, donijela odluku o finansiranju u stanju prirodne nesreće.

Govorio je i o proširenoj sjednici Vlade FBiH od 16. marta kada je data saglasnost zdravstvenim ustanovama da nabavljaju medicinsku opremu, o tome da je tražio da se zbog vanredne situacije mijenja zakon o javnim nabavkama, ali da su dobili tumačenje tadašnjeg direktora Agencije za javne nabavke Đenana Salčina da nema potrebe da se mijenja zakon i da se može koristiti izuzeće od Zakona o javnim nabavkama.

Naveo je da niti sa Solakom niti sa Hodžićem nije razgovarao o nabavci respiratora, da je tačno da je Vlada izdvojila sredstva, da FUCZ postavlja zahtjev prema ministarstvu finansija i da je u to vrijeme Jelka Milićević bila i komandantica Štaba CZ-a i ministrica finansija. 

Novalić je u iskazu tada naveo da je Vlada jednoglasno donijela zaključak da se izdvoje sredstva, da on ni na koji način nije lobirao za tu odluku, čak ni u diskusijama. Također je naveo da je kompletno Ministarstvo zdravstva tada proglasilo da je u samoizolaciji i da su svi bili u Mostaru, te da je faktički bio funkcionalan samo kabinet premijera preko kojeg je i stigla ponuda Hodžića za nabavku respiratora. Ponuda je potom proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo.

On je naveo i da je siguran da u toj ponudi nisu bili navedeni respiratori koji su kasnije isporučeni, kao i da ne zna šta se dalje dešavalo između Solaka i Hodžića kada je u pitanju ta nabavka. Potvrdio je da je potpisao dva pisma namjere, da mu se za jedno obratila uposlenica kabineta Bahra Džaka, a da je drugo stiglo na mail savjetnika Zorana Blagojevića, kojim je traženo da se potvrdi da Vlada stoji iza toga.

Negirao je da je sa bilo kim u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva imao kontakte o baš toj ponudi.

Kazao je da je Fikret Hodžić jedanput došao u Vladu, gdje se zadržao nepunih 10 minuta, te da ništa nije obrazlagao, a da je drugi put dolazio kod tadašnjeg šefa Ureda premijera Hasana Ganibegovića i tražio da mu se pomogne u vezi sa dozvolom Agencije za lijekove i medicinska sredstva. 

Novalić je naveo i da je moguće da mu je Ganibegović pomogao u vezi s tim, kao i da je bilo potrebno da se to ubrza zbog okolnosti u kojima se sve to odvijalo.

Naveo je da ne zna kad je ugovor potpisan, niti ga je imao priliku vidjeti, te da ga je Solak nekih 15-ak dana pred dolazak respiratora uoči jedne od press konferencija u Vladi FBiH obavijestio da stižu za 15 dana.

Jedina komunikacija koju je imao sa Fikretom Hodžićem je, kako je naveo, bila nakon izbijanja afere u medijima, kada je Hodžić želio da izađe u javnost i iznese sve dokumente. Novalić je naveo da mu se Hodžić tada požalio da je zbog Senada Hadžifejzovića odabrao profesiju, a on sad iznosi neistine o njemu, na što mu je Novalić, kako je naveo u iskazu, kazao da je to njegova stvar. 

On je tužiocima rekao i da se sva korespondencija iz Viber komunikacija nalazi u laptopu Hasana Ganibegovića, da on svaki mjesec mijenja telefon jer je ranije bio žrtva industrijske špijunaže i da ima komunikacije samo za prethodna tri ili četiri dana. 

Solak: Ponuda zanimljiva zbog količine i kratkog roka

Fahrudin Solak je u iskazu tužiocima kazao da je ponuda Srebrene maline bila zanimljiva zbog kratkog roka isporuke koji je naveden i količine respiratora koje je sadržavala. 

Rekao je da je njihova ponuda došla preko Zavoda za javno zdravstvo, da su par dana prije potpisivanja ugovora imali sastanak u FUCZ-u i 3. aprila potpisali ugovor, koji su pripremile nadležne službe u FUCZ-u. 

Potpisivanje je, kako je naveo, trajalo par minuta, da bi ga kasnije informisali da je došlo do tehničke greške u ugovoru. Napomenuo je da je tada općenito vladao haos na tržištu, da su otimane pošiljke s medicinskom opremom i slično. 

Također je naveo da ugovor sa tehničkom greškom nije bio protokolisan niti popečaćen, dok je ugovor na kojem su navedeni respiratori ACM 812 A jeste protokolisan i svaki je popečaćen. 

Hodžić: "Ušao u sve časno i pošteno"

Fikret Hodžić je tokom istrage tužiocima rekao da se ne osjeća odgovornim niti za jedno krivično djelo koje mu stavljaju na teret i da je "u ovaj posao ušao čestito i pošteno kao i sve što je prije toga radio". 

Kazao je da je kada je vidio šta se dešava dobio ideju da bi mogao pokušati ući u posao sa nabavkom zaštitne i druge tada neophodne opreme i da je počeo istraživati kako je najlakše do nje doći.

Kazao je da je čuo da je jedino firma Bekto Precisa uspjela uvesti respiratore, te je kontaktirao izvjesnog Almira, koji ga je povezao sa izvjesnim Petkom iz Slovenije, a koji ga je opet povezao sa proizvođačem respiratora iz Slovenije. Međutim, proizvođač iz Slovenije mu je rekao da nema respiratora na stanju. Potom ga je, kako je naveo u iskazu, ponovo zvao Petko i rekao mu da se javi Kristianu Mariću, kojeg je on tada kontaktirao i on mu je rekao da mu može za 15 dana nabaviti.

Naveo je da je od Marića dobijao šture informacije, na osnovu kojih je on onda slao ponude, ne samo federalnoj, već i kantonalnim vladama i drugim.

Marić mu je nudio dvije-tri vrste respiratora među kojima su bili HCVE0003 i ACM 812 A. Kazao je da mu je rečeno da su približne kvalitete i cijene. 

Nakon što je poslao ponudu na email Vlade FBiH, dobija prve pozive od Bahre Džaka sa kojom nastavlja komunicirati o tome. Kazao je da nije tvrdio da ima respiratore na stanju u vrijeme dostavljanja ponude. Ponudu je, kako je rekao tužiocima, odnio na veliku portirnicu Vlade FBiH, a drugu je odnio na portirnicu Federalne uprave civilne zaštite. 

Rekao je i da je Fahrudina Solaka prvi put vidio u FUCZ-u kada je predstavio ponudu i da ga poslije toga nije vidio.

Nakon što je ponovo kontaktirao Marića "u igru ulazi" i Sanja Lekić, za koju mu je Marić rekao da će ona nabaviti respiratore i da će u cijenu biti uračunata i njena provizija za taj posao. Međutim, nakon što im prvi posao nije uspio, između ostalog jer nije htio uplatiti unaprijed novac, diektno je stupio u kontakt sa firmom iz Šangaja. Naveo je da pošto Kinezi nisu htjeli izbaciti Sanju iz posla, potpisali su poseban ugovor o posredovanju na 150.000 eura i aneks ugovora. 

Hodžić je kazao da je Novalića upoznao lično pred dolazak respiratora, ali ne zna tačno kojeg datuma. On mu se, kako je rekao, tada zahvalio i rekao da je napravio veliku stvar za našu zemlju. 

Na pitanje tužioca da li je s njim komunicirao telefonom, Hodžić je kazao da je "moguće da su se čuli telefonom, ali misli da ga je uvijek kontaktirao neko iz kabineta i spajao".

On je naveo i da se prije potpisivanja ugovora nije čuo ni sa Novalićem niti sa Solakom. 

I on je ispričao slično kao i Solak, da su ga nakon nekoliko dana zvali iz FUCZ-a i obavijestili da je napravljena greška, te da je on otišao u FUCZ, ponio ranije primjerke ugovora, da su ga na stolu čekala četiri nova primjerka, koje je potpisao, dva uzeo sebi, a dva ranije potpisana ostavio u FUCZ-u.

Rekao je i da se nije sjetio taj novi ugovor poslati banci (prilikom pretresa u banci je pronađen ugovor s pogrešnom oznakom respiratora, op. a.), te da je to smatrao tehničkom greškom.

Hodžić je također odgovarao na pitanja o podignutih 100.000 KM sa računa, za koje je kazao da je namjeravao potrošiti za otkup maline, da je novac odnio u Srebrenicu, gdje su ga i pronašli istražitelji SIPA-e. 

"Šta je cilj Tužilaštva?"

Advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović nakon izlaganja tužilaca kazala je Vijeću kako su "čuli šta je tužilac najavio da govore iskazi, a čuli su i iskaze".

- Na vama je da procijenite šta je cilj Tužilaštva ovdje - kazala je Vidović. 

Braniteljica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović je kazala da joj je drago da su iskazi pročitani i da se Vijeće uvjerilo u ono što odbrana od početka tvrdi, da je Solak samo radio svoj posao shodno svojim ovlaštenjima.

S tim se složio i sam Solak, koji je dodao da "ništa što su tužioci naveli nije tačno".

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović je kazala da je tužilac "kontradiktoran sam sebi". Također je kazala da se iz sadržaja iskaza vidi da je njen branjenik odgovarao na pitanja tužilaca i da se vidi da tužilac jedno te isto pitanje postavlja na više načina, te da iz toga proizilaze te navodne razlike u iskazima. 

- Imamo potpuno netačan navod kako su svi nastojali krivnju svaliti na druge. A čuli smo i jednu stvar koja je ključna, da pravnom licu BTL Medical Montenegro Hodžić nije htio pustiti novac dok ne budu isporučeni respiratori - kazala je Avdibegović. 

Hodžić je kazao da je tužiocima na početku odmah kazao "da se drže njegovog iskaza i vrlo brzo će riješiti ovaj slučaj". 

Jelka Milićević, kako je kazala njena braniteljica Senka Nožica, ispitana je u Tužilaštvu četiri dana pred podizanje optužnice i branila se šutnjom, tako da tužioci nisu imali šta ni prezentirati u sudnici.

Advokatica Nožica je ukazala na činjenicu da optuženi imaju pravo da se brane kako god hoće, a da Sud cijeni provedene dokaze.

Potom je uslijedila rasprava o dokazima koje Tužilaštvo namjerava izvesti kao dokaze replike, ali je ona prekinuta zbog obaveza člana Vijeća sudije Brace Stupara u pritvorskom predmetu, te će ona biti nastavljena u sljedeću srijedu, 18. januara, za kada je planirano naredno ročište. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.