open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Na suđenju Dukiću novinar Kovačević ispričao: Pomislio sam da će me ubiti, bio sam obliven krvlju
U Okružnom sudu u Banjoj Luci danas je počelo suđenje Nedeljku Dukiću (29) iz Skender-Vakufa koji se tereti da je zajedno sa već osuđenim bokserom Markom Čolićem pokušao ubiti novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.
03.06.2020. u 13:01
get url
text

Čolića je Vrhovni sud RS-a osudio na pet godina zatvora.

U banjalučkoj sudnici danas je svjedočio Kovačević koji je detaljno ispričao šta se dešavalo kritične večeri.

Objasnio je da je kobnog 26. avgusta 2018. godine radio drugu smjenu i pratio okupljanje grupe "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine, te da je nakon montiranja priloga, krenuo kući. Na parking u neposrednoj blizini svoje zgrade, u ulicu Banović Strahinje, stigao je oko 20.40 sati.

- Parkirao sam i krenuo pješke ka ulazu. Vidio sam dva čovjeka naslonjena na auto. Nisam pretjerano obraćao pažnju niti mi je izgledalo neobično. Kada sam prišao na desetak metara do njih, oni kreću polutrčećim korakom. Ni tada nisam mislio da se trebam zabrinuti, čak sam pomislio da se neko od drugara šali - kazao je Kovačević.

FOTO: B. Spasenić

Tek sekundu prije nego što će zadobiti prvi udarac, čuo je rasklapanje metalne šipke i shvatio da će uslijediti napad.

- Imali su crvene dukseve sa kapuljačama. Jedan mi je prišao sa prednje strane i njega sam jasno vidio, a drugi s leđa. Svi prvi udarci su bili u glavu, a kada sam pao, nastavljaju me udarati, ali tada se već uspijevam pomalo braniti. U momentu sam pomislio da će me ubiti - kazao je Kovačević tokom svjedočenja.

U tim trenucima počeo je da viče, a napadači potom odlaze, dok mu nakon nekoliko minuta u pomoć prilaze dvije komšinice koje su čule buku.

- Pokušao sam da vidim tablice njihovog auta, ali ne uspijevam jer su mi već tokom prvih udaraca spale naočale. Bio sam sav obliven krvlju - dodao je Kovačević.

Upitan za imovinsko-pravni zahtjev, Kovačević je istakao da ga za sada nema, dok je odluku o kažnjavanju optuženog prepustio Sudskom vijeću.

FOTO: Screenshot

Nedugo nakon napada na Kovačevića, za Dukićem je bila raspisana međunarodna potjernica, i on se nakon skoro godinu i po bjekstva sredinom novembra prošle godine predao istražnim organima u Banjoj Luci.

U optužnici koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka navodi se da je 26. augusta 2018. godine oko 20.40 sati zajedno sa Čolićem došao u ulicu Banović Strahinje, na parking ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Kovačević. Dodaje se da su ga sačekali maskirani sa kapuljačama od duksa i noseći u rukama metalne teleskop palice na rasklapanje, te u momentu kada su uočili da im se približava, potrčali prema Kovačeviću.

- Osuđeni Marko Čolić prišao je oštećenom sa prednje strane i fizički nasrnuo na njega snažno ga udarajući metalnom palicom po glavi, a osumnjičeni Nedeljko Dukić mu prišao sa leđa i zajedno su ga nastavili udarati metalnim palicama po glavi i tijelu. Usljed udaraca je oštećeni pao na zemlju, a Čolić i Dukić su ga nastavili udarati svjesni da nanoseći više udaraca metalnim palicama u glavu, kao vitalni organ, oštećenom mogu prouzrokovati i smrtonosne povrede – navodi se u optužnici.

Kada je Kovačević počeo glasno da doziva u pomoć, Dukić i Čolić su pobjegli.

Kovačević je zadobio više povreda, među kojima su nagnječenje čeonog tkiva mozga i druge povrede po glavi, ramenu, nogama i ogrebotine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.