open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Na šta se Brnabić požalila Schmidtu, koji u Beogradu vidi "iskrenog saradnika i partnera"
Srbijanska premijerka Ana Brnabić istaknula je danas u Beogradu tokom razgovora s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše zemlje i da je otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa što obuhvata saradnju, kako je kazala, i sa centralnim i entitetskim vlastima.
01.02.2023. u 14:29
get url
text

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, tokom susreta premijerke Brnabić i visokog predstavnika Christiana Schmidta bilo je riječi o značaju zajedničkih projekta u regiji, kao i otkrivanju načina da se njihova realizacija ubrza.

Prema riječima Brnabić, Srbija također pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije, ali je također otvorena za gradnju mostova s Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima.

Brnabić je rekla da se raduje saradnji s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Schmidt se saglasio sa Brnabić da su stabilnost regije i njen ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Srbijanska premijerka je također kazala da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini s ličnim i povjerljivim podacima, što je dovelo, kako je kazala, do ugrožavanja sigurnosti štićene osobe.

Schmidt smatra da je takva praksa neprihvatljiva te je dodao da je u skladu s odlukom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira o tome izvijestio diplomatske predstavnike u Bosni i Hercegovini.

Iako u saopćenju nije navedeno o kojoj noti je riječ, mediji u Bosni i Hercegovini su tokom januara objavili diplomatski dokument Ambasade Srbije koji je upućen vlastima u BiH povodom dolaska sina predsjednika Srbije Danila Vučića u našu državu, piše Radio Slobodna Evropa.

Danilo Vučić, kao član porodice predsjednika, ima sigurosnu zaštitu organa Srbije.

On je prisustvovao proslavi 9. januara, neustavnog dana bh. entiteta RS, koju je predsednik RS-a Milorad Dodik organizovao u Istočnom Sarajevu. Potez Danila Vučića naišao je na osudu dijela javnosti u BiH, ali i u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.