open-navfaktor-logo
search
Hipotetički moguće
Na šta računaju Šarović i Mektić kada govore o novoj parlamentarnoj većini?
Prema informacijama Faktora, zvaničnih razgovora SDS-a sa drugim strankama, na temu formiranje nove parlamentarne većine i novog Vijeća ministara BiH nema, što je u svojoj jučerašnjoj izjavi novinarima indirektno potvrdio i sam Izetbegović
24.07.2019. u 22:18
get url
text

Nakon aprilskog sastanka trojice lidera, na kojem su dogovoreni principi djelovanja i raspodijeljena ministarstva, činilo se da će vrlo brzo biti fomirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

HDZ je, prema tom dogovoru dobio tri ministarstva i to Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. SDA je dobila Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

SNSD je dobio Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo saobraćaja te predsjedavajućeg Vijeća ministara.  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trebao bi dobiti kadar iz Republike Srpske iz reda ostalih.

I onda je sve stalo.  

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jučer je razgovarao sa Draganom Čovićem, dopredsjedavajućim Doma i predsjednikom HDZ BiH, te je zaključeno da o formiranju državne izvršne vlasti  "treba razgovarati i sa trećom stranom" (SNSD).

-Ako je Zoran Tegeltija spreman poštovati Ustav i zakone, mi odmah možemo formirati Vijeće ministara. SDA neće ići ispod toga. To je jedini uvjet - rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je vrijeme da Tegeltija ponudi neki "siže svoga programa" koji je baziran na poštivanju zakona i obaveza BiH, a što se u suštini odnosi na Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je sve vrijeme uvjet za formiranje vlasti. Napomenuo je ponovo da to ne znači automatski članstvo u NATO .

Istovremeno, jučer se novinarima obratio i aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji je kazao da je spreman biti novi predsjedavajući Vijeća ministara, ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina.

-Ukoliko ovaj neuspjeh potraje, a moj osjećaj je da će potrajati, onda će se tražiti druga rješenja. SDS neće stajati po strani i gledati šta rade drugi- kazao je Šarović.

Samo nekoliko sati kasnije, gostujući na N1, aktuelni ministar sigurnosti Dragan Mektić je na fonu Šarovićeve priče kazao da onaj ko napravi većinu od 22 zastupnika u Zastupničkom domu BiH ima kapacitet da pravi i Vijeće ministara.

- Imamo sa svima razgovore u BiH, osim sa SNSD-om i HDZ-om, a sa svima ostalima imamo razgovore- rekao je Mektić.

Prema informacijama Faktora, zvaničnih razgovora SDS-a sa drugim strankama, na temu formiranje nove parlamentarne većine i novog Vijeća ministara BiH nema, što je u svojoj jučerašnjoj izjavi novinarima indirektno potvrdio i sam Izetbegović.

Na šta onda računaju Šarović i Mektić? Na "golu" matematiku, ne promišljajući o funkcionalnosti hipotetičke većine (bez SNSD-a i HDZ BiH), od 23 zastupnika iz čak devet stranaka.

Kako podijeliti deset fotelja u Vijeću ministara BiH? Svakoj stranci po jedno ministarsko mjesto, odnosno resor. S tim što bi prema onome što je rekao predsjednik SDS-a on bi taj koji bi se rado prihvatio uloge predsjedavajućeg.

Svi koji prate bh. političku scenu sjećaju se Alijanse za promjene koja je 2001. godine formirala vlast. Tada je 12 stranaka napravilo većinu, a iz vlasti su izbačeni bili SDA, HDZ BiH i SDS. Alijansa je funkcionirala, krajnje neuspješno, godinu i po dana.

Hipotetički i matematički posmatrano, SNSD i HDZ BiH se mogu izbaciti iz vlasti na državnom nivou. Međutim, bilo kakav pokušaj da se izostavi jedna od ove dvije stranke, doveo bi do potpunih blokada i u Federaciji i na nivou države.

Ostaviti Milorada Dodika, kao člana Predsjedništva BiH u opoziciji, zasigurno bi narušilo funkcionalnost državne vlasti, i dodatno destabiliziralo državu. Izostavljanje Dragana Čovića koji ima punu kontrolu nad Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i BiH, ali i Dodika koji kontrolira Klub srpskog naroda u Domu naroda BiH, samo bi dodatno ojačalo one snage koje tvrde da ova zemlja nema budućnosti, jer bi blokade bile naša svakodnevnica.

DOGOVORENA VEĆINA -28  

SDA- 9

HDZBIH-5

SNSD-6

SRPSKI KLUB- 3

DF-3

SBB- 2

ŠAROVIĆEVA VEĆINA -23

SDS-2

PDP-2

NAŠA STRANKA-2

SDA-9

DF- 3

SBB-2

A-SDA -1

NB – 1

PDA-1

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.