open-navfaktor-logo
search
Krajem septembra
Na sljedećoj sjednici VSTV-a očekuje se izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH
Krajem septembra ove godine najvjerovatnije će biti imenovan glavni tužilac Državnog tužilaštva, rekao je na sjednici Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
07.09.2022. u 18:23
get url
text

Lagumdžija je tijekom obraćanja novinarima naveo da su intervjui s kandidatima zakazani za 22. septembra, te da bi, ukoliko ne bude odlaganja, imenovanje bilo tačka dnevnog reda sljedeće sjednice.

On je naveo da će na intervju biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verificirane, te je dodao kako se nada "da će se pitanje oko Kajmakovića riješiti".

Kako je pojasnio, Diana Kajmaković se pominje u razgovorima predmeta za koje se vodi istraga, te dodao da je zamolio vršioca dužnosti glavnog tužitelja da to čim prije riješi.

- Ako ne dobijemo ništa, na intervjuu ću probati dobiti informaciju - kazao je Lagumdžija.

Ured disciplinskog tužioca i dalje u istim prostorijama

Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, kazao je kako je završen postupak iseljenja Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz Kompleksa državnih institucija, te da je prije 15 dana potpisan protokol u vezi s dijelom preostalog prostora.

- Dobili smo više nego što smo očekivali, ali nismo uspjeli dobiti da su sve cjeline spojene - rekao je Lagumdžija, dodajući kako se dodatnim prostorom osiguraju bolji uvjeti rada za članove Vijeća, ali i rješava preporuka koja se tiče Ureda disciplinskog tužioca (UDT), odnosno njegovog izmještanja, a za što trenutno nema kapaciteta.

- Prilikom podjela dobivenih prostora nakon iseljenja Državnog tužilaštva, UDT-u je ponuđen prostor na prvom spratu i to duplo veći u odnosu na prostor koji trenutno ima, ali su glavna disciplinska tužiteljica i njen zamjenik izrazili rezervu na ovaj prijedlog - kazao je Lagumdžija.

On je naveo da je glavna disciplinska učiteljica ovaj prijedlog odbila i kazala kako bi prihvatila ako bi Vijeće naredilo.

- To je maksimum od onoga što preporuka traži i maksimum koji se mogao dati - kazao je Lagumdžija, navodeći da je jedan od razloga odbijanja ponude to što je prostor pod videonadzorom.

Mirza H. Omerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice, prisustvovao je sjednici i pojasnio kako je bilo nesporazuma oko eventualnog preseljenja UDT-a.

- Nije samo pitanje kamera, koje su pod nadzorom Suda BiH, postoje i tehnička pitanja - kazao je Omerović, navodeći kako preseljenje unutar iste zgrade predstavlja razlog za skeptičnost.

Amila Kunosić, članica Vijeća, kazala je kako misli da je ova podjela prostora bilo optimalno rješenje, s obzirom na to da ni VSTV, niti bilo koja druga institucija, ne nudi prostor za odvajanje UDT-a.

Lagumdžija je kazao kako postoji preporuka da se Ured odvoji i od Vijeća, te kako bi želio da dođe do izmjene zakona kojima bi se to uredilo, ali da osiguranje nezavisnosti treba biti dvosmjerno.

- Kontakt UDT-a sa članovima Vijeća treba minimalno, te sam dao upozorenje da u prostorijama Sekretarijata disciplinski tužitelji mogu boraviti samo službeno, kako bi se spriječile bilo kakve spekulacije - naveo je.

Odluke o CEST-ovima vraćene na ponovno odlučivanje Komisije

Nakon više od pola godine, koliko se utvrđuje odgovornost članova upravnih odbora oba centra za edukaciju, ona još uvijek nije utvrđena.

Stalna komisija za edukaciju i sudsku dokumentaciju je, nakon analize dodatne dokumentacije koja je tražena nakon prošle sjednice VSTV-a, predložila da se Centru za edukaciju sudaca i tužilaca Federacije BiH uputi dopis u kojem se navodi da su pronađene nepravilnosti, ali kako nisu dovoljno velike da se traži smjena upravnog odbora.

Jadranka Stanišić rekla je da ne dijeli mišljenje koje je Komisija predložila, navodeći da je glasala protiv iznesenog prijedloga.

- Kod svih tih nedostataka koji ilustriraju nezakonito postupanje, na šta smo potrošili skoro godinu dana, idemo s jednim kompromisnim dopisom, bit će bolje, što je bilo, zaboravit ćemo - rekla je Jadranka Stanišić.

Mišljenje s njom dijelili su Davor Martinović i Amila Kunosić, koji su naveli da su protiv slanja dopisa.

Sa pet glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim, odlučivanje o odgovornosti članova upravnog odbora CEST-a Federacije BiH vraćeno je Komisiji na odlučivanje.

Ista odluka donesena je u slučaju CEST-a Republike Srpske, za čije članove Upravnog odbora Komisija je navela da ne postoji odgovornost za imenovanje direktora koji nije bio prvi izbor članova Vijeća.

Lagumdžija je kazao kako ne prihvaća da se pita za nešto što nije obavezujuće.

- Ako me se već pita, kad se ne usvoji, neka se debelo obrazloži - kazao je predsjednik krovne pravosudne institucije u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.