Ponedjeljak, 23.05.2022.
FOTO: Anadolija

Na skupu u Beogradu zapaljene svijeće za žrtve Srebrenice

Predstavnici nevladinih organizacija upalili su večeras svijeće za žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. Skup je održan u parku ispred sjedišta predsjednika Srbije.

Dok je trajalo paljenje svijeća, u blizini se okupila i grupa od oko 30 desničara koja je puštala nacionalističku muziku, među kojima i pjesme posvećene Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici, i donijela transparent "Ratko Mladić - srpski heroj" i "Hag - Laž".

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, a bila je prisutna i policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Na skupu, na kojem su se okupili predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Inicijative "Ne davimo Beograd" i "Žena u crnom", istaknut je transparent "Nikome se ne ponovilo".

U jednom trenutku, dok su paljene svijeće, desničari su prišli i preko kordona policije dobacivali uvrede osnivačici FHP-a Nataši Kandić.

Kada su aktivisti približli tranparent "Nikome se ne ponovilo", desničari su skandirali imena haških osuđenika Ratka Mladića i Radovana Karadžića i "Srebrenica nije genocid".

Skup je protekao bez incidenata.

Danas je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici i obavljen ukop još 19 žrtava.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana je ukupno 6.671 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh