open-navfaktor-logo
search
Stigao i Milorad Dodik
Na skupu u Banjoj Luci s kokardama i u uniformama Vojske RS-a, čuju se taktovi Marša na Drinu
Građani iz brojnih dijelova bh. entiteta RS, od kojih su mnogi u Banju Luku došli organizovanim autobuskim prevozom, okupljaju se na Trgu Krajine gdje je, intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, počeo tzv. narodni skup "Sloboda".
20.04.2022. u 17:07
get url
text
Skup u Banjoj Luci

Pristiglo je nekoliko hiljada ljudi, a među njima su i oni koji su se "opremili" kokardama i obukli uniforme Vojske RS-a.

Skup u Banjoj Luci

Trgom Krajine čuju se taktovi srpske koračnice Marš na Drinu. Na ovom mjestu je trenutno, prema određenim procjenama, oko osam hiljada ljudi.

Na Trg Krajine je stigao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On se zadržao u okupljenoj masi koja mu je uzvikala "Mile, Mile" a u pratnji harmonike su otpjevali i pjesmu "Ne može nam niko ništa". Sa Dodikom u pratnji su, između ostalih, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković... Ispred bine su prisutni ministri u Vladi RS-a, zatim predstavnici RS-a u državnim institucijama Dušanka Majkić, Sanja Vulić, zatim Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, i drugi.

VEZANI TEKST - Činjenice iz presuda: Vojska i policija RS-a jesu označeni kao izvršioci genocida u Srebrenici

Iz Boračke organizacije RS su naveli da oni stoje iza organizacije ovog protestnog skupa. Cilj je da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH, posebno posljednje kojom je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, iskoristio svoja bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština RS-a.

Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, skupština RS-a je usvojila 10. februara, a nedvano ga je potpisala i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Podršku ovom skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljene oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD, a da je Boračka organizacija zloupotrijebljena i predstavlja samo paravan.

Milorad Dodik na skupu u Banjoj Luci

Skup u Banjoj Luci

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.