Kako je saopćeno iz Kosovske policije, u popodnevnim satima, u različitim vremenskim intervalima, pojedini osumnjičeni bacali su kamenice u pravcu tri vozila Kosovske policije i razbijanjem prozora pričinjena je materijalna šteta.

- Usljed napada teških sredstvima, jedan policijski službenik je zadobio povrede - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su tokom današnjeg protesta u općinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini mediji ometani u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz policije navode da su posvećeni istraživanju ovih krivičnih djela i sprečavanju nasilja. Istovremeno, Kosovska policija poziva sve demonstrante da se uzdrže od nasilja i mirno izraze svoje mišljenje.

VEZANI TEKST - U Zvečanu danas mirno, KFOR osigurava općinu

Iz Udruženja novinara Kosova je saopćeno da je danas zabilježeno pet napada na medijske ekipe, koje izveštavaju o situaciji na sjeveru Kosova. Nekoliko demonstranata je u Leposaviću izbušilo gume na vozilu jedne televizije, jedna ekipa je u Zvečanu napadnuta nakon što su pokušali da snime trenutak napada na vozilo Kosovske policije.

Također u Zvečanu oštećena su vozila dvije medijske kuće. Od ponedjeljka je zabilježeno više od 20 napada na medijske ekipe.

U općinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i danas su održani mirni protesti srpskih građana koji traže da se specijalci Kosovske policije povuku iz općinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. aprila ne dolaze u općinske objekte.

Oni traže i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhapšenih u ponedeljak u Zvečanu nakon sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a.

Njima je Osnovni sud u Prištini danas odredio mjesec dana pritvora, a Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivična djela udruživanje radi protivustavnog djelovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Kosova, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom i napada na službeno lice.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.