open-navfaktor-logo
search
Saopćila policija
Na sjeveru Kosova ponovo zapaljeni automobili kosovskih Srba
Na sjeveru Kosova, u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, u petak su zapaljena tri automobila s registarskim oznakama Republike Kosovo, a iz policije su saopćili da zapaljeni automobili pripadaju stanovnicima srpske nacionalnosti koji žive u tom dijelu zemlje.
31.03.2023. u 14:29
get url
text

Kako stoji u priopćenju Policije Kosova, nepoznate osobe zapalile još tri automobila s RKS tablicama u vlasništvu kosovskih Srba, a nakon što su jučer zapaljena dva automobila u tom dijelu Kosova.

- Policija Kosova će nastaviti posvećeno raditi na istraživanju i rasvjetljavanju takvih slučajeva, kao i pružanju sigurnosti svim građanima bez razlike - stoji u saopćenju iz kosovske Policije, prenose Reporetri.

Međutim, Blerim Vela, voditelj ureda predsjednice Kosova Vjose Osmani optužio je srpske ilegalne strukture da nastavljaju orkestriranu kampanju zastrašivanja lokalnih Srba na sjeveru Kosova.

Vela, je na svom Twitter profilu napisao kako na taj način Srbija pokušava stvoriti klimu straha uoči izbora 23. aprila.

Predstavnici Srpske liste neće izaći na vanredne izbore 23. aprila koji će se održati u četiri općine na sjeveru Kosova.

SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija prošle su sedmice izrazile žaljenje što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo za učešće na izborima, ali ističu da su spomenuti izbori zakazani u skladu sa zakonima.

U zajedničkom saopćenju sve su strane pozvane na uzdržanost i izbjegavanje nasilja koje može poremetiti izbore.

Vanredni izbori za gradonačelnike općine Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. aprila nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste krajem prošle godine podnijeli ostavke. Srbi su to učinili zbog odluke Vlade Kosova da provede proces preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.