open-navfaktor-logo
search
Teroristički čin
Na sjeveru Kosova napadnuta dva policijska vozila ručnom granatom
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopćio je da su jutros u terorističkom aktu napadnuta dva policijska vozila ručnom granatom na sjeveru Kosova.
15.04.2022. u 15:05
get url
text

Ministra Svecla je na vanrednoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom Policije Kosova Samedinom Mehmedijem, kazao da su napadnuti policajci koji su išli da izvrše smjenu na graničnim prijelazima.

- Danas oko 7.40 došlo je do napada na kosovsku policiju, koja je išla da izvrši smjenu na graničnim prijelazima. Ovaj napad, sada osvjedočen, ručnom bombom i AK-47, kao teroristički akt, izvršen je sa ciljem da se zastraše policajci, ali i svi građani Kosova. Različite grupe su u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području - rekao je Svecla.

Ministar je kazao da je ozbiljno angažovanje kosovskih institucija, posebno kosovske policije, da uspostavi red i zakon na svakom pedlju Kosova, postalo smetnja za određene grupe koje su direktno podržane od Srbije i pokvarilo je planove svima onima koji su Kosovo vidjeli kao leglo njihovog kriminala.

Generalni direktor Mehmedi je pokazao fotografije na kojima se vidi šteta od napada na policijska vozila. Kazao je da su se od 13. aprila do danas dogodila četiri sinhronizovana napada na Policiju Kosova na mjestima koja su jako blizu jedna drugom. On je ocijenio da to ukazuje da su napadi povezani i organizovani s ciljem da se spriječi rad policije u borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine u graničnom pojasu između Kosova i Srbije.

- U prvom napadu 13. aprila na magistralnom putu Mitrovica-Zubin Potok raspoređeno je 47 metalnih ježeva koji su postavljeni na sredinu kolovoza i omogućili blokadu kolovoza i oštećenje guma na vozilu. Drugi napad dogodio se istog dana oko 21.45 sati, dok se jedinica granične policije vraćala nakon završetka smjene u selu Davidovc, koje se nalazi tri kilometra od sela Banja, odnosno na graničnom prijelazu u Brnjaku. Vozilo patrole granične policije je kamenovano, vozilo je oštećeno, a povrijeđenih nije bilo - rekao je Mehmeti.

Dalje je naveo da se treći napad desio sinoć u selu Babe oko 20.40 sati gdje se čulo četiri do pet kratkih rafala sa oko 30 metaka, a sumnja se da je pucnjava došla sa teritorije Republike Srbije. U tom napadu, kako je kazao, nije bilo povrijeđenih, već je prijavljena samo materijalna šteta. Mehmedi je kazao da se pucnjava čula u blizini mjesta gde je policija prije izvjesnog vremena zatvorila ilegalni put koji se već duže vrijeme koristi za šverc.

Za jutrošnji napad Mehmedi je kazao da je granata bačena direktno s namjerom da povrijedi policajce, a ne samo da ih uplaši, ali da zahvaljujući fleksibilnosti policije i oklopnih vozila niko nije povrijeđen. U vozilu su bili policajci i Albanci i Srbi.

Ministar Svecla je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će policija uraditi sve što je po zakonu da kriminalce dovede pred pravdu. Ocijenio je da je kriminalne grupe uhvatila panika zbog sve boljeg sprovođenja reda i zakona i u tom dijelu Kosova. Istakao je da policija ima indicije, ali da ne može da kaže o kojim grupama se radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.