Sigurnosna situacija u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, trenutno je mirna, saopćila je jutros kosovska policija.

- Nemamo incidenata koje smo zabilježili. Policija obavlja svoje dužnosti u skladu sa svojim obavezama - rekao je Veton Elshani iz kosovske policije za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, policijski službenici i dalje ostaju u blizini tri općinske zgrade na sjeveru Kosova.

U općinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić povećan je i broj pripadnika KFOR-a. Oni su raspoređeni oko zgrada tamošnjih općina, gdje su srpski građani jučer protestirali, ali i oko zgrade općine u Mitrovici.

Vojnici KFOR-a raspoređeni su i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. 

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, a kako javlja Tanjug, jutros je u tim mjestima počelo okupljanje Srba. Njihov zahtjev je povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosova, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima, na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u općine sa srpskom većinom.

Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopćeno je da je 30 vojnika povređeno jučer tokom nemira u Zvečanu, prenosi Anadolija.

Broj povrijeđenih mirovnjaka tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u općini Zvečan je 30, od toga 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prijelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

- Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od sve agresivnije mase. KFOR uvijek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat Ujedinjenih nacija izvršavao na nepristrasan način - naveli su iz KFOR-a.

Dodaje se da komandant misije KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

VEZANI TEKST - Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba

- Da se ​​izbjegnu sukobi između strana i da se smanji rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a spriječile su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa - kazao je.

Istaknuto je da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mere da osigura sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je, u vanrednom obraćanju, rekao da je u sukobima povrijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i italijanskog kontigenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena. Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.