open-navfaktor-logo
search
Predloženi zaključci
Na sjednici Vlade FBiH nekoliko informacija o stanju u Zavodu Pazarić
Za sjednicu je predožen i Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu
22.11.2019. u 10:32
get url
text

Vlada Federacije BiH će na sjednici, koja je počela danas, razmatrati nekoliko informacija s predloženim zaključcima koji se odnose na stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Za sjednicu je predožen Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu. Kako je predviđeno, mjerama aktivne politike zapošljavanja bi sljedeće godine trebalo biti obuhvaćeno oko 18.000 nezaposlenih.

S ciljem osiguranja sredstava federalne solidarnosti, namijenjenih finansiranju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji FBiH, Federalna vlada će se izjasniti o Prijedlogu odluke da u 2020. godini u Fond solidarnosti FBiH bude izdvajano 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Na dnevnom redu su i informacije o aktivnostima za prijem radnika u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica i ZD RMU Đurđevik, te o inicijativi za financiranje izgradnje brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen - faza 1, iz akumulirane dobiti JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prezentirat će Vladi informacije o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, kao i o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Planirano je i razmatranje informacije o razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća u FBiH za 2018. godinu u kojoj je navedeno da je lani, u odnosu na proteklih 12 godina, ovaj sektor doživio maksimum od 208.533 radnika u 22.652 mala i srednja preduzeća.

Vlada Federacije BiH će razmatrati inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju Dana nauke u Federaciji BiH, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.