open-navfaktor-logo
search
Pretresi u Orašju
Na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muškaraca zaradili više od 150.000 eura
U nastavku akcije sprječavanja međunarodne trgovine ljudima i seksualne eksploatacije, pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, izvršili su pretrese na području Orašja.
24.02.2022. u 09:38
get url
text
Granična policija

Pripadnici Centralnog istražnog ureda i Jedinice granične policije Orašje, uz asistenciju službenika Službe za poslove sa strancima pod nadzorom Tužilaštva BiH u četvrtak u ranim jutarnjim satima izvršili su pretres na području Orašja, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Ističe se kako je tom prilikom pronađeno nekoliko migranata i maloljetnih osoba, među kojima su i osumnjičeni za krivično djelo "Međunarodna trgovina ljudima" (seksualnom eksploatacijom).

- Prilikom pretresa, pronađen je veći broj mobitela, hladnog oružja, novac te ostali predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela, te dokazi da je navedena organizirana skupina na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muških osoba dosad zaradila više od 150.000 eura - navedeno je u saopćenju.

Maloljetne osobe, zatečene prilikom pretresa, privremeno su smještene u kampu Ušivak do smještanja u sigurnu kuću.

Iz Tužilaštva je saopćeno kako su prikupljeni dokazi da osumnjičene osobe iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su također iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih osoba.

Osumnjičeni počinioci i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom državljani Afganistana i Pakistana, dodali su iz Tužilaštva BiH, ističući da s partnerskim institucijama i agencijama nastavljaju intenzivan rad u ovom predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.