open-navfaktor-logo
search
Izvještaj MUP-a KS
Na sarajevskim ulicama jučer teško povrijeđena tri pješaka
U Sarajevu su se jučer dogodile čak tri saobraćajne nesreće u kojima su teško povrijeđeni pješaci.
12.04.2022. u 10:29
get url
text

U Zagrebačkoj ulici, kod Vrbanja mosta, oko 7 sati, došlo je udaranja i obaranja na cestu, rođene 1971. godine. Nju je udario "peugeot", za čijim volanom se nalazi H. K. (1974) iz Sarajeva. Žena je tom prilikom zadobila teške tjelsne povrede, a nakon što je zbrinuta u Općoj bolnici "Pri. dr. Abdulah Nakaš", puštena je na kućno liječenje, saopćio je MUP Kantona Sarajevo.

Oko sat i po kasnije, na IX transferzali, općina Novi Grad sarajevo, povrijeđen je S. B. (1958). Njega je, upravljajući automobilom "audi A6" udario i oborio na cestu E. S. (1989) iz Sarajeva. Pješak je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u sarajevu, gdje je zadržan na liječenju na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Teške tjelesne povrede zadobio je i maloljetnik, kojeg je u Starom Gradu udario "seat", kojim je upravljao E. H. (1954) iz Sarajeva. Maloljetnik je također zbrinut u KCUS-u i zadržan na liječenju Klinici za ortopediju i traumatologiju.

O sve tri nesreće upoznato je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a policija radi na rasvjetljavanju i dokumentovanju uzroka i okolnosti.

Prema informacijama MUP-a KS, u protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 15 saobraćajnih nezgode, od toga je 12 bilo sa materijalnom štetom i tri sa povrijeđenim osobama. Osim tri teško povrijeđena pješaka, još jedna osoba zadobila je lakše povrede, navode iz MUP-a KS.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u kojima stradaju pješaci je to što se vozači uglavnom ne pridržavaju ograničenja brzine, kao i to što često ne prilagode vožnju uvjetima i stanju na putu. Međutim, nerijetko nesrećama pridonose i sami pješaci, koji ne poštuju saobraćajne propise i ne vode računa o vlastitoj sigurnosti.

Osim što pješaci često stradaju na mjestima gdje nema adekvatnog pješačkog prijelaza, nije rijetkost da pješaci stradaju i na mjestima gdje takvi prijelazi postoje. Tako je naprimjer u sarajevskom naselju Stup i nakon izgradnje jednog od najsavremenijih podvožnjaka za pješake i dalje dolazilo do nesreća u kojima su stradali pješaci koji su nastavili pretrčavati cestu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.