open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Na raspologanju 50 miliona dolara: Vlada TK i Svjetska banka o projektu poboljšanja kvaliteta zraka
Preliminarna procjena potencijalne realizacije projekta poboljšanja kvaliteta zraka (Air Quality Improvement Project - AQIP) bila je tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Svjetske banke.
25.01.2023. u 20:51
get url
text
Sastanak u Vladi TK

Projektni razvojni cilj je smanjenje emisija zagađivača zraka i stakleničkih plinova iz sektora grijanja stambenih objekata i sektora transporta kroz poboljšanja u upravljanju kvalitetom zraka i investicije u odabranim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je danas rečeno, projekat se sastoji od tri suštinske komponente uz komponentu za upravljanje projektom, a bit će podržan kreditnim sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 50 miliona američkih dolara.

Uloga kantona u realizaciji ovog projekta bi primarno bila u vezi s dijelom projekta koji bi podrazumijevao finansiranje djelimičnih grantova za ulaganja u održivo grijanje, poput zamjene zagađujućih i neefikasnih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugalj modernim rješenjima za grijanje, zatim energetsku efikasnost u stambenom sektoru, poput zamjene prozora i vrata i izolacija zidova, a sve uz fokus na kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva, kao najveći izvor emisija PM 2,5.

Premijer TK Irfan Halilagić se zahvalio Svjetskoj banci što je Tuzlanski kanton prepoznala kao područje na kojem je u ovom smislu potrebno djelovati te podsjetio da Tuzlanski kanton iz vlastitih već realizira projekte energetske efikasnosti, a koji su upravo usmjereni u pravcu zamjene postojećih peći na čvrsto gorivo i toplinsku izolaciju u privatnim stambenim objektima.

- Mi svake godine, putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice realiziramo program podrške našim građanima da uvedu ekološki prihvatljive modele zagrijavanja te toplinsku izolaciju svojih stambenih prostora. Za te namjene do sada smo već izdvojili više miliona KM i realizacija ovih aktivnosti nama u TK je itekako poznata. S druge strane, već smo u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP) inicirali i radimo na razradi projekta povećanja energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u TK, što je generacijski projekat kojeg je pokrenula ova Vlada. Svjesni značaja ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine i danas predloženi projekat Vlada TK će pomno razmotriti i odgovoriti mu u skladu sa našim potrebama, potencijalima i kapacitetima - rekao je Halilagić.

On je dodao da se očekuje i formiranje nove Vlade kantona, pa je politički korektno ostaviti da nova Vlada donese odluku o eventualnom zaduženju Tuzlanskog kantona u ove namjene.

U ime Svjetske banke današnjem sastanku su prisustvovali voditelj projekta, viši specijalist za energiju Yuriy Myroshnychenko, viši specijalista za okoliš Esma Kreso, analitičar operacija Samra Bajramović, specijalista za energiju Claudio Protano, konsultant iz oblasti energije Mustafa Čopelj, konsultant za nabavke Nikola Kerleta i konsultant Ivana Ivičić.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona danas su, uz premijera Halilagića činili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija Suad Mustajbašić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i savjetnik premijera TK Hasan Fehratović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.