open-navfaktor-logo
search
Inicijative
Na putu do nagrade "Denis Mrnjavac" stoji još Dom naroda: Šta je poručila majka Ana Mrnjavac
Usvajanjem inicjiative na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, učinjen je prvi korak ka uspostavljanju nagrade "Denis Mrnjavac", u znak sjećanja na ovog divnog dječaka i sve druge žrtve nasilja.
06.04.2021. u 08:00
get url
text

Inicijativa treba proći i Dom naroda, a potom, kako nam je pojašnjeno, ako bude usvojena, Vijeće ministara BiH treba zadužiti koje će ministarstvo raditi na uspostavi ove nagrade.

- Inicijativa je jako dobra i za nadati se da će biti uspostavljena ova nagrada jer kao što je Srđan Aleksić simbol odbrane ljudskih prava u ratu, tako je Denis Mrnjavac simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u miru – stava je Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Inicijativu za uspostavu nagrade Denis Mrnjavac uputio je zastupnik Damir Arnaut. U njoj se navodi da bi nagradu svake godine dodjeljivalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ili Vijeće ministara BiH, ovisno o odluci Vijeća ministara BiH, te u skladu sa procedurom koju ono propiše, i to po jednom učeniku/učenici osnovne i srednje škole. Sve osnovne i srednje škole u BiH bi mogle nominirati đake koji promoviraju toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.

VEZANI TEKST - Majka ubijenog Denisa Mrnjavca: Svakim danom i svakim trenutkom sve je bolnije

Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa Mrnjavca, kazala je da je bila malo razočarana kada prvi put nije izglasana ova inicijativa, ali da misli da je sada izvjesno da će nagrada biti usvojena.

- Svjesni smo gdje živimo, u kakvom prostoru i okruženju, i ta nagrada bi bila trajnija uspomena na taj događaj i sve slične događaje. Ne samo da bi meni mnogo značilo, već bi poslalo jaku, snažnu poruku, prije svega omladini, stimuliralo bi nešto pozitivno u mlađim generacijama – istakla je Ana Mrnjavac.

Podsjetimo, Denis, koji je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, bio je učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu.

Njega su, na putu od škole do kuće, na brutalan način u tramvaju 5. februara 2008. godine kod Tehničke škole napali Nermin Sikirica, Ademir Lelović i Berin Talić jer im je zasmetao samo jedan pogled ovog dječaka.

Nanesene su mu teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije preminuo.

Berin Talić je osuđen 2010. godine na deset godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina, jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je također osuđen na 15 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.