open-navfaktor-logo
search
Dan djeteta
Na prvom mjestu uvijek treba biti dijete
Očekujem da će se stanje u Zavodu u Pazariću popraviti, kaže ministrica Borovac
20.11.2019. u 13:58
get url
text

Međunarodni dan djeteta i 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta obilježen je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).


 -Draga djeco, upravo vi imate ključnu ulogu u budućim aktivnostima. Osigurat ćemo da se što glasnije čuje vaš glas - poručeno je danas na konferenciji "Pobrkali ste prioritete, na prvo mjesto stavite dijete!" koja je centralni događaj povodom Međunarodnog dana djeteta i obilježavanja 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. Konferencija je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH okupila veliki broj djece i predstavnika nadležnih institucija i organizacija, akademske zajednice i aktivista.

O pravima djeteta govorila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

 - Svjedoci smo da nam je danas Konvencija o pravima djeteta potrebnija i kao društvu i globalno više nego u vrijeme kada je nastajala. Ovo kažem jer su brojni izazovi koji se stavljaju pred naše najmlađe, kao što su izazovi digitalnog doba, promjene u društvu, različitih društvenih vrijednosti... Zbog ovakvih okolnosti, prioriteti vlasti u BiH, koji se bave zaštitom prava djeteta, bit će usmjereni na stvaranje i kreiranje boljih i jasnijih politika koje će biti usmjerene na potrebe djece u BiH - poručila je Borovac.

Komentarisala je i posljednje fotografije djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić kazavši da u BiH postoje dovoljno osigurani mehanizmi i sistemi zaštite.

- Očekujem da će to stanje u Pazariću zaista doživjeti bolji epilog ili poboljšanje njihovih uvjeta u tom centru. Društvo mora učiniti sve da se takve situacije prevaziđu, odnosno da uopće ne dođe do takvih situacija. Mi smo kao država otvoreni za kontrolu i nadzor nad ustanovama zatvorenog tipa - kazala je Borovac.


Adin Memić, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole u Sarajevu, rekao je da je danas predstavio izvještaj o pravima djece u BiH, koji je izrađen u periodu 2013-2018. godina.

 -Izvještaj smo ove godine predstavili u Ženevi pred UN Komitetom. Drago mi je da su djeca konačno dobila priliku da se i njihovo mišljenje čuje. Ono o čemu su djeca najviše govorila jeste pravo na kvalitetno obrazovanje. Neke škole nemaju ni adekvatno grijanje tokom zime, nemaju projektore, dovoljan broj računara. Ono što se zanemaruje jeste da 90 posto učenika u BiH nema zadovoljavajuće higijenske uvjete u školama - pojasnio je Memić.

O pravima djeteta govorila je Rownak Khan predstavnica UNICEF-a navodeći da se ovaj dan poštuje i obilježava širom svijeta.

 -Danas obilježavamo i 30. godišnjicu Konvencije o pravima djetetu koju je ratificiralo 196 zemalja, uključujući i BiH. Ratifikacijom Konvencije primarna odgovornost pripada državnim i drugim akterima. Ulaganje u djecu jeste ulaganje u budućnost i zato je moj apel danas: Molim vas djecu i njihova prava stavite na vrh onoga što planirate raditi  - kazala je Khan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.