open-navfaktor-logo
search
Zbog lockdowna
Na protestima u Australiji letjele flaše, čunjevi, suzavac: Stotine uhapšenih, ima povrijeđenih
Policija australijske države Victorije uhapsila je 235 demonstranata, a tri policajca ostala su u bolnici nakon nasilnih demonstracija održanih u subotu u centru Melbournea protiv zatvaranja.
18.09.2021. u 13:30
get url
text
Protest u Australiji

Dok je država zabilježila 535 novih slučajeva zaraze i jednu smrt, oko 1.000 demonstranata okupilo se u sjeveroistočnim predgrađima Richmonda i Hawthorna. U posljednjem su trenutku promijenili lokaciju nakon što je 2.000 policajaca formiralo "čelični prsten".

Komandant policije Viktorije Mark Galliott rekao je novinarima u subotu da je uhapšeno 235 demonstranata, uključujući 193 osobe koje će takođe biti kažnjene zbog kršenja naloga javnog zdravstva.

Rekao je da je preostala grupa uhapšena zbog niza krivičnih djela, uključujući napad na policiju, nerede, nošenje oružja i droge, prenosi The Guardian.

- Ono što smo danas vidjeli bila je grupa demonstranata koja se okupila ne radi protesta protiv sloboda, već jednostavno radi toga da se sukobe s policijom - kazao je Galliott.

- Tako mi kažemo, tamo su bili ljuti, agresivni mladići koji su se borili protiv policije - dodao je.

Galliott je također branio policijsku operaciju, čiji je cilj bio zaštititi demonstrante od CBD -a, rekavši da je to "velika preventivna mjera".

Javni prijevoz do grada i iz grada u subotu je bio obustavljen između 8 i 14 sati po loklanom vremenu, a policija je postavila kontrolne punktove, barikade i patrole po gradu u pokušaju da osujeti protest.

Barikade policajaca prvobitno su uspjele zatvoriti demonstrante u ulici Burnley u Richmondu. To je bilo sve dok neki demonstranti nisu otvorili zaključana vrata ka stambenom kompleksu, omogućavajući im da pobjegnu od vlasti na Bridge Road.

Snimci pokazuju kako se demonstranti u nekoliko navrata sukobljavaju sa policijom.

U jednom trenutku demonstranti su snimljeni kako bacaju predmete, uključujući boce vode i saobraćajne čunjeve, na policiju, koja je formirala barikadu, blokirajući marš. Kao odgovor, policija je upotrijebila suzavac.

Demonstranti su takođe snimljeni kako napadaju i probijaju policijsku liniju. Jedan oficir je pao na zemlju i demonstranti su ga zgazili.

Victoria nije bila jedina država pogođena protestima protiv zaključavanja u subotu.

U Sydneyu je policija bila u pripravnosti kako bi spriječila planirane proteste, a demonstranti su uhapšeni zbog kršenja naredbi o boravku kod kuće jer je od početka pandemije Novi Južni Wales premašio 50.000 slučajeva COVID-19.

Između 200 i 300 demonstranata također je izašlo na ulicu u gradu Byron Bay, uhapšeno je 11 osoba.

Policija NSW-a saopćila je da su 32 osobe uhapšene širom države, od kojih je 20 u Sydneyu. Rekli su da je izdato 265 obavijesti zbog niza prekršaja, uključujući i nenošenje maske za lice, od kojih 232 u Sydneyu.

Protest u Australiji

Oko 1.700 policajaca raspoređeno je po cijeloj državi radi upravljanja potencijalnim protestima.

- Današnja operacija bila je vrlo uspješna. Naš cilj je bio spriječiti da se protestna aktivnost nastavi ... a ako pogledate rezultate vidjet ćete da su naši postupci dobro prihvaćeni u javnosti - rekao je pomoćnik komesara policije Peter Thurtell.

I u Brisbaneu je bio veliki protest protiv zaključavanja, uprkos činjenici da država nije u karanteni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.