Prvi Dani BH turizma u Bosni i Hercegovini trebali bi biti održani na proljeće iduće godine.

Tajnik Asocijacije za turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Mirko Bošković potvrdio je Feni da je na nedavnom sastanku Odbora Grupacije za turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH dogovoreno da se u suradnji sa entitetskim komorama, krene u organizaciju prvih dana BH turizma, dvodnevne manifestacije koja bi se sastojala od konferencija, panel diskusija, te razmjene znanja i iskustava turističkih radnika kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz okruženja.

- Planirano je da prvi Dani BH turizma budu održani na proljeće 2020. godine, te da se tom prilikom dodjele i nagrade za najuspješnije firme i pojedince u turističkom sektoru BiH - dodao je Bošković.

Na sastanku, održanom na Kupresu, turistički radnici su ponovo ukazali na brojne probleme sa kojima se susreću, a kao najznačajniji su naveli nepostojanje strategije za razvoj turizma u BiH.

Također su istaknuli neusklađenost entitetskih zakona i propisa koji definiraju turističku branšu, kompliciranu procedura dobivanja bh. viza za većinu država s kojima je na snazi vizni režim, sivu ekonomijau te tretiranje, odnosno netretiranje turizma kao izvozne grane privrede.