open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Na pomolu rješenje velikog problema: Opasni otpad odlagat će se u Bosanskom Petrovcu?
Spalionica za medicinski, farmaceutski, animalni... otpad trebala bi biti izgrađena u kompleksu deponije u Općini Bosanski Petrovac
19.10.2019. u 15:09
get url
text
Bosanski Petrovac

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prije nekoliko dana je o projektu spalionice otpada razgovarala sa načelnikom Bosanskog Petrovca Dejanom Prošićem i direktorom firme Zanni BiH sa sjedištem u Lukavcu Irfanom Samardžićem.

Postrojenje "Incenerator – spalionica" bi bilo izgrađeno na lokaciji deponije otpada u Bosanskom Petrovcu, a prvenstveno bi se bavilo zbrinjavanjem određene vrste medicinskog i farmaceutskog otpada prema najvišim standardima. Ovo postrojenje bi zbrinjavalo i animalni otpad koji u Bosni i Hercegovini također predstavlja veliki problem. Prisutni su prezentirali karakteristike pogona i postrojenja spalionice koje bi radilo prema certificiranim njemačkim tehnologijama.

Ministrica Đapo je naglasila da Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava ovakve projekte i da će raditi na poboljšanju situacije na terenu i sistemskom riješavanju otpada, naročito onih vrsta koje spadaju u kategoriju opasnog, kao što su medicinski, farmaceutski, animalni i slično.  

Sa sastanka: Federalno ministarstvo okoliša daje podršku

Iako se po pomenu deponija i spalionica, pogotovo opasnog otpada u njihovim sredinama uglavnom nailazi na oštro negodovanje lokalnih zajednica, u Bosanskom Petrovcu za sada nisu protivnici ove ideje. Kako kažu, žele da Bosanski Petrovac u narednom periodu bude prepoznatljiva općina kada je u pitanju reciklaža otpada. 

Nakon propalog koncepta regionalne deponije, odlučili su da je potrebno da ova općina krene samostalni projekt sanacije deponije Vaganac i izgradnje reciklažnog dvorišta, kako bi bili jedna od rijetkih u BiH koja bi krenula u postavljanje evropskih standarda kada je u pitanju ova oblast.

Kako nam je kazao načelnik Prošić, u međuvremenu se pojavila i privatna inicijativa za uspostavljanje spalionice. Zbog toga su planirali da se u okviru kompleksa deponije privatniku dodijeli par hiljada kvadrata zemljišta na kojem bi bio pokrenut proces spaljivanja medicinskog, farmaceutskog i animalnog otpada koji bi dolazio iz čitave BiH.

- Takav koncept smo i predložili ministrici Đapo, ona je rekla da će Ministarstvo to podržati te bi trebali ići u realizaciju. Potrebno je uraditi studiju utjecaja na okoliš, biznis plan koji će pokazati da li je to isplativa investicija za privatnika, potom dobiti okolinsku dozvolu – objašnjava Prošić.

Upitan o evenmtualnim opasnostima, odnosno mogućem protivljenju gradnji, on kaže da će sagledati šta će pokazati studija uticaja na okoliš, da će biti organizirane javne rasprave, da će o tome odlučivati Općinsko vijeće…

- Imamo uvjerenja da se radi o najsavremenijoj njemačkoj tehnologiji koja ne ostavlja nikakve nus produkte, samo inertni otpad. Znamo s čim se suočavamo sada, gdje se takav otpad istresa, kako utječe na okolinu. Na sadašnjem smetljištu imamo razbacanog otpada, gdje ljudi bacaju kože, ostatke i čitave životinje... tako da je to strašna slika. Zbog toga mislimo da bi na ovaj način poboljšali stanje -kaže Prošić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.