open-navfaktor-logo
search
Nauka
Na polovima Mjeseca otkriven led
Na površini Mjeseca postoji vodeni led, tvrdi se u naučnom listu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
21.08.2018. u 12:23
get url
text

Do sada je postojanje leda na Mjesecu bilo samo hipotetički, ali on je pronađen na oba Mjesečeva pola otkrila je indijska letjelice Chandrayaan-1 koja je kružila oko zemljinog prirodnog satelita 2008. i 2009. godine.

Na južnom polu led se nalazi isključivo u kraterima do kojih sunčeva svjetlost ne dopire, dok je na sjevernom led mnogo rasprostranjeniji.

Temperature tokom dana na Mjesecu dostižu više od 100 stepeni Celzijusa, ali s obzirom da je njegov nagib samo 1,54 stepena, neka područja oko polova su u vječitom mraku i tamo je temperatura konstantno oko minus-157 stepeni, te je stoga postojanje leda omogućeno.
 
Potvrda postojanja leda na površini Mjeseca je izuzetno važna za buduće misije, s obzirom na to da bi se njegovim topljenjem mogla dobiti voda.

Osim vode koju bi mogli budući astronauti piti na površini Mjeseca u potencijalnim lunarnim bazama, ona bi se mogla razdvajanjem vodika i kisika koristiti za pravljenje pogonskog goriva za letjelice. Također, dobijeni kisik bi se mogao koristiti i za disanje astronauta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.