- Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla u saradnji sa službenicima Grupe za obavještavanje, izvršili provjeru prometa roba stranog porijekla u trgovinskom objektu na području RC Tuzla. Tom prilikom su pronašli 5.958 komada tekstilnih proizvoda (trenerke i sl.) stranog porijekla bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije - navodi se u saopćenju UIOBiH.

Tokom vršenja redovnih aktivnosti na GP Karakaj prilikom vršenja detaljnog pregleda autobusa koji je došao iz pravca R. Srbije pronađena je neprijavljena roba roba stranog porijekla, a radilo se o 3.500 komada raspršivača.

- Također, tokom vršenja provjera prometa akciznih proizvoda na području RC Tuzla pronađeni akcizni proizvodi koji nisu bili obilježeni na propisan način - dodaje se u saopćenju.

Iz UIOBiH dodaju kako su u aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

- Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - istaknuto je.