Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva "Panter" ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i naredbe Suda Bosne i Hercegovine.

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Evrope.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jedne firme iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su preduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na milion KM, saopćeno je iz UIOBiH.