Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su veću količinu cigareta na području Kantona Sarajevo i Bosanskopodrinjskog kantona. 

Ovlaštene osobe UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, na magistralnom putu M-17 u mjestu Raštelica u općini Hadžići, prilikom provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti kontrolisali su teretno vozilo "VW caddy".

- Pregledom predmetnog vozila, u tovarnom djelu, uočeni su kartonski paketi, u kojima su se prema izjavi vozača nalazile cigarete bez akciznih markica UIO BiH - navodi se u saopćenju ove Uprave.

Na osnovu naredbe Suda BiH obavljen je pretres vozila, kojom prilikom je u njemu pronađeno i oduzeto 4.600 kutija cigareta raznih robnih marki, čija tržišna vrijednost je oko 23.000 KM.

Ovlaštene službene osobe UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, na osnovu prikupljenih operativnih informacija na poručju općine Goražde su od fizičke osobe zaplijenili 6.501 kutija cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicam UIO BiH.

- Navedena osoba nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu cigareta. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 32.500 KM - kazali su iz UIO BiH.

Protiv njih će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su počinili krivično djelo  nedozvoljen promet akciznih proizvoda.