open-navfaktor-logo
search
Čekajući 5
Na PlayStationu tokom 25 godina igralo 450 miliona igrača
Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda
03.12.2019. u 20:16
get url
text
PlayStation

- Ako smatrate da je PlayStation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga - rekao je otac PlayStationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. decembra 1994. godine.

Kada je izašao PlayStation o njemu su sanjali mališani, ali kada su uvidjeli kakvu zabavu pruža, o ovoj igrački počeli su sanjati i odrasli.

Četiri generacije PlayStationa prodale su se u više od 450 miliona primjeraka i odgojile generacije igrača, koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer.

Svako ko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti go u sudskoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda, piše 24sata.hr.

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe. Američka vojska je povezala 1.760 Playstationa 3 u jedan super računar zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računar pravili od običnih kompjuterskih dijelova, koštalo bi 20-ak puta više.

Prošle godine Sony je predstavio i umanjenu verziju legendarne konzole iz 1994. godine koja je prilagođena modernim televizorima, a sljedeće godine trebali bi zaigrati i prve igre na PlayStationu 5.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.