Srijeda, 21.02.2024.

Na platou Skenderije skuhali 1.500 porcija tarhane

Kuhanje je uprličeno u povodu tradicionalnog Sarajevskog festivala turizma - 41. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turistička berze

Članovi Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini danas su na platou sarajevskog Centra Skenderija skuhali više od 150 litara čorbe tarhane, što je oko 1.500 porcija.

Kuhanje je uprličeno u povodu tradicionalnog Sarajevskog festivala turizma - 41. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turistička berze.

Član Udruženja Nijaz Hadžiabdić Feni je kazao da su ovom aktivnošću dali doprinos sajmu i promociji domaće kuhinje i tradicije.

Podsjetio je da su istu aktivnost radili i prošle godine te da planiraju i u budućnosti, jer imaju pozitivnu povratnu informaciju od građana Sarajeva, gostiju i turista.

- Svima se svidjelo, svima je drago da ima nešto ovako, da evociraju uspomene, kada su njihove nane i majke kuhale tarhanu - rekao je Hadžiabdić te najavio da je Udruženje za sutra planiralo, u okviru sajma, takmičenje u pravljenju torti.

Član Udruženje kuhara u BiH Arnel Podrug je pojasnio da je tarhana supa ili čorba koja se pravi od paradajz pirea, tjestenine i mesa.

- U BiH je došla preko Turaka, a zemlja porijekla joj je Perzija - istakao je Podrug.

Naglasio je da, u zavisnoti o kraja, ima odstupanja u nazivu, a da se najčešće koriste tarhana i tahrana.

U Centru Skenderija danas je svečano otvoren Sarajevski festival turizma. Radi se o manifestaciji, kako je istaknuto na otvaranju. koja ima važnu ulogu u promociji turističke ponude cijele BiH. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program, dio su sadržaja koji će biti ponuđeni turističkim radnicima i posjeticima sajma. 

Na sajmu učestvuje više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, a trajat će do 25. oktobra.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh