Međutim, smatra da je uzimanje novinara za metu i povređivanje pod bilo kojim okolnostima alarmantno i zabrinjavajuće. Palestinska novinarka Ghufran Warasneh ubijena je u srijedu kada su izraelski vojnici pucali na Zapadnoj obali. Warasneh je druga novinarka koju su ubile izraelske snage ove godine. 

- Kakva je vaša reakcija na ovo, hoćete li to osuditi? - pitao je novinar AA na konferenciji u Uredu UN-a u Ženevi.

Throssell je kazala da ne zna detalje ubistva palestinske novinarke Warasneh.

- Ali kao što uvijek kažemo, duboko je zabrinjavajuće da su novinari meta i da im se nanose povrede nebitno o kojim okolnostima je riječ - kazala je Throssell.

Dodala je da im trebaju konkretnije informacije o smrti Warasneh.

U saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva u srijedu navedeno je da je Ghufran Harun Warasneh upucana u grudi u blizini kampa Al-Aroub, sjeverno od Hebrona. Fotografije i videosnimak koji kruže na društvenim mrežama prikazuju žrtvu kako leži na zemlji nakon što je upucana.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da su izraelske snage 20 minuta sprečavale njihov tim ljekara da stignu na mjesto događaja. Medicinski izvor u bolnici Al-Ahly otkrio je da je žena u bolnicu stigla u kritičnom stanju, nakon čega je preminula. Izraelska vojska tvrdi da je Palestinka navodno pokušala da izvrši napad nožem.

U saopćenju izraelske vojske se navodi da je djevojka naoružana nožem pokušala doći do vojnika, što je navelo snage da otvore vatru i neutrališu je. Među izraelskim vojnicima nije bilo povrijeđenih. Lokalni palestinski izvori su naveli da je Warasneh diplomirala na Odsjeku za novinarstvo na Univerzitetu Al-Khalil i da je radila za lokalne medije. 

Palestinska novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu u blizini izbjegličkog kampa u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici i njen poslodavac Al Jazeera saopćili su da je novinarka ubijena vatrenom paljbom izraelske vojske.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, izraelska vojska je od početka godine ubila 59 Palestinaca, uključujući 11 djece mlađe od 18 godina i pet žena, na Zapadnoj obali, u Al-Qudsu i Pojasu Gaze.