open-navfaktor-logo
search
Stručnjakinja objasnila
Na pijacama kilogram i do 12 KM: Kada je najbolje prati borovnice i kako ih čuvati
Berači i prodavači borovnica zadovoljno trljaju ruke jer su ovi šumski plodovi ovog ljeta rodili kao rijetko kojeg do sada.
11.08.2021. u 21:13
get url
text

Ako imate sreće i poznajete nekoga ko bere i na veliko prodaje borovnice, za kilogram ćete platiti šest KM. No, odete li ovih dana na neku od sarajevskih pijaca, cijene se za kilogram kreću od 10 do 12 maraka.

Naravno, svako voće, pa i ovo, ima svoju cijenu ukoliko je sazrelo u prirodi bez hemijskog tretiranja.

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, ljepšeg izgleda, dužeg trajanja.

No, svi znamo da iako to mogu biti male količine legalnih otrova, kumulativna konzumacija takvih plodova nesumnjivo dugoročno donosi loše posljedice po zdravlje.

Pitanje koje će se uvijek povlačiti je, oprati ili ne voće i povrće. Ako je riječ o svježem voću, odgovor bi uvijek trebao biti da.

Za razliku od banane ili čak agruma, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe, otpreme i skladištenja.

- Preporučujemo pranje bobičastog voća kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koji se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbe i rukovanja koji su povezani s dovoženjem ovog voća s farme na stol - kaže Meredith Melendez, agentica za poljoprivredu i prirodne resurse.

Melendez kaže da bez obzira jesu li borovnice organske, s tržnice, kupljene u dućanu ili od komšija, uvijek ih treba prati na isti način.

Borovnice (i druge proizvode) ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno prije jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje pokazuju plijesan ili truljenje.

- To se radi kako bi se spriječilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ih ne namjeravate odmah jesti, spremite ih u frižider. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno prije jela, jer ako ih operete i stavite u frižider to im može skratiti rok trajanja zbog povećanog nivoa vlage - objašnjava Melendez.

- Bobičasto voće treba nježno oprati pod hladnom tekućom vodom, lagano miješajući ručno bobice kako bi voda mogla proteći sa svih strana. Ako koristite cjediljku, premiještajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete - dodaje Melendez.

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili papirnim ručnicima. Tek tada spremne su za jelo, piše Real Simple.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.