Mostarski antifašisti ponovo su sa Partizanskog groblja upozorili na nove oblike fašizma koji se pojavljuju u Bosni i Hercegovini.

- Uistinu je danas Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ostali reperi fašizma pojavljuju se i danas, kako u svijetu tako i kod nas. Fašizam nije pobijeđen, samo je promijenio oblike. Imamo ga i danas u obliku ratova, negiranja državnosti, garantovanih ljudskih prava - upozorio je Miralem Džajo iz UABNOR-a Grada Mostara.

Imao je i poruku za sve antifašiste i građane.

- Naša poruka je da stojimo iza Platforme za antifašističko djelovanje u našem društvu. Antifašizam nije privilegija nas koji o tome često govorimo, već i onih koji djeluju na pozicijama. Nažalost, imamo korupciju u društvu koje je nagriženo novim oblicima fašizma. To je tiho ubijanje ljudi. Zar se možemo pomiriti sa tim da nas je više od 300 hiljada nakon rata otišlo u inostranstvo, poslije onih milion koji su pobjegli iz rata. Danas nemamo ništa da radi, nemamo ni radnu snagu... Imamo samo ljude koji se nemilosrdno iskorištavaju za bijedne pare. Moj otac je od radničke plate školovao četvero djece - rekao je Džajo.

Među delegacijama koje su danas položile cvijeće na Partizanskom spomen groblju bila je i delegacija Skupštine HNK-a, uz prisustvo ministra u Kantonalnoj vladi Željka Laketića, te zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić.