Christchurch

Na Novom Zelandu džamije ponovo otvorene poslije terorističkog napad

Objavljeno: 23.03.2019. u 17:49

U petak je organizovana zajednička sahrana 26 od 50 žrtava. Najmlađa među njima je trogodišnje dijete

FOTO: AA

Poslije malo više od nedjelju  dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojima se dogodio teroristički napad, ponovo su otvorene za vjernike.

U džamiji Al Noor, u kojoj je ubijeno 40 od ukupno 50 žrtava, nije bilo fizičkih dokaza da se nedavno dogodio teroristički napad.

- Kada osjetite takvo nasilje i okrutnost na ovako idiličnom, mirnom dijelu svijeta, to vas mnogo pogodi - rekao je jedan od vjernika koji je ponovo došao u džamiju Al Noor.

Među vjernicima je bilo i onih koji su preživjeli teroristički napad, kao i članova porodica žrtava.

U Christchurchu je održan i Marš ljubavi, u kojem su ljudi šetali u tišini i nosili transparente poput: "Muslimani su dobrodošli, rasisti ne", javlja Glas Amerike.

U petak je organizovana zajednička sahrana 26 od 50 žrtava. Najmlađa među njima je trogodišnje dijete.

​Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern​ pohvaljena je zbog podrške koju je pružila muslimanskoj zajednici poslije masovnog ubistva. Ardern je posjetila porodice žrtava sa maramom na glavi, u znak poštovanja muslimanske tradicije.

Zbog podrške muslimanskoj zajednici, Jacindi Ardern je na Twitteru zahvalio i šeik Mohammed bin Rashid Al Maktou​.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije