open-navfaktor-logo
search
Dodatno pojašnjenje
Na najduže 12 sati: Pod kojim uvjetima građani BiH, Srbije i Crne Gore mogu ulaziti bez PCR testa u Hrvatsku
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP RH) dodatno je pojasnilo uvjete prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u "treće zemlje" kao što su BiH, Srbiju i Crnu Goru.
21.01.2021. u 14:54
get url
text

Hrvatski državljani u trećim zemljama mogu boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije, navodi MUP RH.

Iznimka koja je predviđena izmjenama i dopunama odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. januara ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi ekonomski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati. 

- Nemoguće je predvidjeti sve nužne lične ili poslovne razloge i taksativno ih navesti, ali nužnost kao iznimka podrazumijeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (naprimjer smrt člana porodice, dolazak radi uzdržavanja člana porodice za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtijevaju fizičko prisustvo osobe - navodi MUP RH.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imaju slične uvjete kao oni koji putuju iz Evropske unije, ako dolaze zbog neodgodivih razloga kao što su bolest, sahrana i slično, s tim da će im se ulazak ograničiti na maksimalno 12 sati.

Putnici koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone, koje se nalaze na popisu HZJZ-a, primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere. Za sada su na tom popisu Velika Britanija i Južna Afrika. Ti putnici će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na sedam dana ako samonicijativno naprave i plate PCR-test koji će biti negativan.

Za osobe koje putuju s ciljem dopremanja pomoći na potresom pogođena područja uvedena su posebna pravila te će one moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne dozvole Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Postojeće epidemiološke mjere na snazi su do 31. januara, a od 1. februara na snagu stupaju nove mjere koje su fazi usuglašavanja i donošenja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.