open-navfaktor-logo
search
FIFA potvrdila
Na Mundijalu za fudbalerke 2023. godine igrat će 32 reprezentacije
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da će na sljedećem Svjetskom prvenstvu za fudbalerke, kojem će 2023. domaćini biti Australija i Novi Zeland, među 32 reprezentacije njih 11 direktno pravo učešća izboriti kroz evropske kvalifikacije.
25.12.2020. u 14:51
get url
text

Bit će to prvo SP na kojem će se, umjesto dosadašnje 24, za naslov svjetskih prvakinja boriti 32 ekipe, koliko ih ima i na SP-u fudbalera.

Među 29 direktnih kvalifikanata Evropa će imati dva mjesta više u odnosu na dosadašnji broj, dok će Azija (šest), Afrika, Sjeverna/Srednja Amerika i Karibi (četiri svaka) te Južna Amerika (tri) imati po jednog predstavnika više koji će se direktno kvalifikovati. Oceaniju će i dalje predstavljati jedna reprezentacija, objavila je FIFA.

Domaćini Australija i Novi Zeland imaju direktno pravo učešća, a njihova mjesta će biti oduzeta od direktne kvote konfederacija kojima pripadaju, Azijske i Oceanijske.

Za preostala tri mjesta borit će se 10 reprezentacija na kvalifikacionom turniru koji će prethoditi Svjetskom prvenstvu, a činit će ih najbolje rangirane reprezentacije koje se nisu uspjele kvalifikovati i to po dvije iz Azije, Afrike, Sjeverne/Srednje Amerike i Kariba te Južne Amerike, a jedna iz Oceanije i Evrope.

Kvalifikacioni turnir će biti podijeljen u tri grupe u koje će biti razvrstana četiri nositelja prema FIFA tabeli. Nositelji moraju biti iz četiri različite konfederacije. U prvoj grupi s tri reprezentacije prvi će nositelj igrati za mjesto na SP-u protiv pobjednika utakmice dvije nepostavljene reprezentacije. Isto tako će biti i u grupi 2 u kojoj će biti drugi nositelj, dok će u grupi 3 biti treći i četvrti nositelj koji će prvo igrati protiv nepostavljenih reprezentacija, a pobjednice tih dvoboja će potom igrati za plasman na SP.

Australija i Novi Zeland će biti raspoređeni u grupe 1 i 2 te će igrati prijateljske utakmice, kako bi svaka reprezentacija imala priliku odigrati po dva dvoboja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.