open-navfaktor-logo
search
Ostanimo čvrsti
Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu
Drugoga dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatme dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog muftije Salema ef. Dedovića koji je kazao kako sloboda ima veliku cijenu.
22.04.2023. u 12:10
get url
text
Mostarski šehitluci
Mostarski šehitluci

{$galerijaFotografija}

- Ona se skupo plaćala, a naša domovina i Bošnjaci kao narod mnogo su podnijeli žrtve za svoju slobodu u državi, za pravo na javno očitovanje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika. Sloboda se živi, ​​manifestira, njeguje i ljubomorno čuva. S vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije – istaknuo je on.

Muftija pozdravlja čvrsto opredjeljenje Bošnjaka da se "iznova okupe u jedan državotvorni, patriotski blok u Mostaru i Hercegovini, kako bi se o bitnijim pitanjima ovoga prostora promišljalo, debatiralo i dogovaralo".

- Pozdravljamo predano nastojanje patriota ovoga grada da se konačno poduzmu konkretni koraci na uređivanju i zaštiti lokaliteta Mostarskih šehitluka, Liska harema na Kanterevcu i konačno izgradi dostojni centralni spomenik obilježja šehidima i palim borcima – naglasio je on.

Još je napomenuo kako Mostar mora koračati naprijed te kako ovaj grad treba "političko i patriotsko zajedništvo oko pitanja i tema koje su zajedničke za Bošnjake, ali i za sve patriote kojima je svjetlija budućnost ovoga grada na srcu i duši".

- Mora se graditi povjerenje i vjera u bolji Mostar u kojem će se svatko osjećati potpuno slobodnim i u kojem se nikome neće uskraćivati ​​i ograničavati temeljna i identitetska prava i slobode – zaključio je u svojoj poruci, između ostalog, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Nakon Mostarskih šehitluka upriličen je lokalnim šehidskim mezarima posjet.

Mostar-šehitluci1.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.