navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recepti

Na minusima ugrijte se neobičnim toplim napicima

Ove zime ovih nekoliko neuobičajenih recepata će vas zasigurno ugrijati

Objavljeno: 10.01.2020. u 14:57
get url
text

U hladnim zimskim danima i noćima možemo se ugrijati toplim i ukusnim napicima.

Ove zime ovih nekoliko neuobičajenih recepata će vas zasigurno ugrijati.

Čaj od kamilice s mlijekom

Čaj od kamilice je klasika koja se već godinama nalazi na popisu najboljih toplih napitaka, a ako do sada niste isprobali čaj sa mlijekom, napravite i tu kombinaciju. Ovo je jedna jednostavnija verzija koja se sviđa i onim sa puno predrasuda o čaju koji se kombinuje sa mlijekom.

 Vruća čokolada sa tajnim sastojcima

Umjesto uobičajene tople čokolade probajte ovu sa tajnim sastojcima.

Za pripremu tople čokolade uzmite šolju vode, kašikicu čilija u prahu, jedan komad đumbira, 50 grama čokolade za kuhanje i 50 grama čokolade sa 70 posto kakaa, 200 grama vrhnja za šlag.

Đumbir očistite i izrežite ga na kriške, kuhajte u vodi na blagoj vatri desetakminuta, zatim procijedite i dodajte komade čokolade te čili, a nakon toga i slatko vrhnje. Miješajte dok ne provri.

Slatki topli smoothie

Za pripremu toplog smoothija uzmite šolju bademovog mlijeka, jednu bananu, kašiku kakaa i pola kašikice ekstrakta vanilije.

Ugrijte mlijeko na laganoj vatri a zatim prebacite u blender, te dodajte preostale sastojke i izblendajte da se sjedini.

Prebacite u šolju, narendajte tamne čokolade i pijte dok je toplo.

Salep

Ovaj ukusni topli napitak zasigurno će vas ugrijati u hladnim danima a lahko se priprema. Prah salepa imate kupiti u skoro svim trgovinama. Stavite da provri voda ili mlijeko, pošečerite, te dodajte prah salepa.

Kuhajte dok ne dobijete gušću tečnost. Kada je napitak gotov dodajte cimet.