- Riječ je o 14 osoba muškog i osam ženskog pola. Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četiri muškarca su srednje i devet muškaraca je starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i četiri su starije životne dobi - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banja Luke, dvije osobe su iz Doboja i po jedna osoba iz Gradiške, Kozarske Dubice, Krupe na Uni, Laktaša, Istočnog Sarajeva, Šipova, Dervente, Kneževa, Foče, Kalinovika, Šamca i Nevesinja.

- Kod sedam osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije mogla da se navede jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem - kaže se u saopćenju.

Testirano je ukupno 12 osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Modriče, Kneževa i Banja Luke, a koronavirus potvrđen je kod jednog zaposlenika u domu za starija lica u Kneževu.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirana su i još 93 zdravstvena radnika iz Banja Luke, Bijeljine, Teslića, Dervente, Doboja, Laktaša, Gradiške, Kozarske Dubice, Trebinja, Mrkonjić Grada, Zvornika, Ugljevika, Kotor Varoši, Prnjavora, Istočnog Sarajeva, čiji nalazi su negativni. Takođe, testirano je ukupno 121 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

- Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 842 slučaja virusa korona, od posljedica COVID-19 preminulo je 35 osoba, a oporavila se 381 osoba - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.664 testiranja.

- U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 128 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronvirusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovana su 43 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 55 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom", navodi se u saopštenju.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta. 

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a-19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.604 osobe, a nadzor je završen kod 24.750 osoba.

- Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušla 201 osoba, 203 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno 15 osoba - kaže se u saopštenju.