- Riječ je o pet žena i tri muškarca. Dvije žene su srednje životne dobi, a tri starije životne dobi. Jedan muškarac je starije životne dobi, dok su dva muškarca srednje životne dobi - navodi se u saopćenju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Prema mjestu prebivališta po dvije osobe su iz Doboja i Modriče, i po jedna osoba je iz Gacka, Bosanske Gradiške, Teslića i Prijedora.

Pet osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima. Jedna osoba je hospitalizirana, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.359 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 102 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, navodi se u saopćenju.

- U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. UKC RS prijavio je da je preminula sedamdesetjednogodišnja žena i Bolnica Prijedor je prijavila je da je preminula osamdesetjednogodišnja žena. Preminule su imale više hroničnih udruženih oboljenja - navodi se u saopćenju.

Od novog virusa korona do sada su se oporavilo ukupno 754 osobe, a na (SARS-CoV-2) testirano je ukupno 24.476 osoba.

U UKC-u RS-a ukupno se liječe 72 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizirano je 29 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Kod jednog pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 20 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13 pacijenata, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru je 18 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva pacijenta, i u bolnici u Bosanskoj Gradišci je šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalaze se 123 osobe, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 29 osoba je u Domu učenika u Doboju.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.472 osobe, a nadzor je završen kod 31.187 osoba, zaključuje se u saopćenju.