open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Na korak do odobrenja: Novavaxova vakcina protiv COVID-19 djelotvorna 96 posto
Vakcina protiv COVID-19 kompanije Novavax Inc bila je 96 odsto djelotvorna u sprečavanju zaraze uzrokovane izvornom verzijom koronavirusa u kasnoj fazi ispitivanja provedenog u Velikoj Britaniji, saopćila je kompanija u četvrtak, približavajući se korak bliže regulatornom odobrenju.
12.03.2021. u 08:46
get url
text
Novavax vakcina

Vakcina je također imala učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od zaraznije varijante virusa koja je prvi put otkrivena, a sada prevladava u Velikoj Britaniji.

Istovremeno, vakcina je imala učinkovitost od oko 55 posto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gdje su dobrovoljci bili prvenstveno izloženi drugoj novijoj, zaraznijoj varijanti koja tamo cirkulira i širi se svijetom.

U oba ispitivanja vakcina je bila 100 posto djelotvorna u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Rezultati konačne analize ispitivanja u Velikoj Britaniji uglavnom su bili u skladu s privremenim podacima objavljenima u januaru, koji su također pokazali da je vakcina Novavaxa 96 posto djelotvorna protiv izvorne verzije koronavirusa i oko 86 odsto protiv britanske varijante.

Kompanija očekuje da će te podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama. Nije jasno kada će zatražiti odobrenje u Sjedinjenim Američkim Državama ni hoće li američki regulatori tražiti da dovrši ispitivanje koje je ondje u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.