open-navfaktor-logo
search
60-ak govornika
Na kongresu Evropske pučke stranke u Zagrebu govorit će i Vučić?
U Zagrebu se očekuje više od 2.000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice
07.11.2019. u 10:42
get url
text

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naveden je kao jedan od govornika na kongresu Evropske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. novembra.

Na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa navodi se 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi po tome trebao održati govor u srijedu 20. novembra u zagrebačkoj Areni.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pridružena je članica EPP-a, ali bez prava glasa, navodi Hina.

Među navedenim govornicima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen, aktualni čelnik Evropskog vijeća Donald Tusk i EK-a Jean-Claude Juncker, a očekuje se i vjerojatni budući austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Nabrojani su i aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK-a, brojni evropski povjerenici i zastupnici u Evropskom parlamentu, bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Aplikacija EPP-a među govornicima ne navodi mađarskog premijera Viktora Orbana čija je stranka suspendirana iz EPP-a, ali je pozvana na kongres.

U Zagrebu se očekuje više od 2.000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo; predsjednika, glavnog sekretara, 10 potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.