navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Na kojoj ruci mjeriti krvni pritisak ili je to svejedno?

Na kojoj se ruci mjeri krvni pritisak, ili je potpuno svejedno da li je lijeva ili desna!?

Objavljeno: 08.02.2021. u 21:47
get url
text

Mnogi ne znaju odgovor na ovo pitanje, a najbolji savjet je da krvni pritisak kod kuće mjerite na obje ruke.

To može biti važno kako biste saznali razlikuje li se značajno pritisak na lijevoj i desnoj ruci.

Razlika veća od 15 mmHg rizični je faktor za perifernu vaskularnu bolest, odnosno ukazuje na poteškoće u opskrbi krvlju ekstremiteta i mozga, što može uzrokovati moždani i srčani udar.

Nekoliko istraživanja potvrdilo je taj rizik, a najzornije analiza 28 studija koja je objavljena u časopisima "The Lancet" i "Hypertension. Dr. Christopher Clark" s britanskog Univerziteta Exeter smatra da je pritisak na jednoj ruci niži jer tu postoji smanjen protok krvi, što može biti simptom bolesti arterija.

Ako se utvrdi značajnija razlika između pritiska na lijevoj i desnoj ruci, potrebno je uvesti nužne životne promjene kako bi se spriječile komplikacije.

To se u prvom redu odnosi na uvođenje zdravijih prehrambenih navika, odnosno smanjenje soli, te na redovnu fizičku aktivnost.

Ako je povišen holesterol u krvi, treba ga sniziti na prihvatljiv nivo. Pomaže i prestanak pušenja.

Pritisak trebaju mjeriti i zdrave osobe, ponajprije zato što visoki pritisak ne mora u početku pokazivati nikakve simptome, a rutinski bismo svi trebali kontrolirati postoji li znatna razlika u izmjerenom pritisku.

Koji je onda pravi pritisak - onaj na lijevoj ili onaj na desnoj ruci? Ljekari ističu da kao pravu visinu pritiska treba uzeti višu vrijednost.