open-navfaktor-logo
search
Samo za članove
Na koji način privredne komore u BiH pomažu domaćim kompanijama u poslovanju sa inostranstvom
Privredne komore u Bosni i Hercegovini na direktan način ne mogu pomoći domaćim firmama da dobiju neki posao iz inostranstva, ali mogu ih povezati i oni se onda bez posrednika dogovaraju o poslu.
16.06.2021. u 07:50
get url
text

Direktno ne možemo osigurati posao ni jednoj firmi, ali možemo povezati određene firme sa inostranim, a onda se oni sami dogovarajnu o poslu, kažu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Privrednoj komori Federacije BiH.

- Vanjskotrgovinska komora godišnje organizira i subvencionira desetak grupnih nastupa bh. kompanija na međunarodnim sajmovima u inostranstvu iz različitih privrednih oblasti. Na svakom sajmu, bh. izlagači na štandu imaju veliki broj poslovnih sastanaka sa stranim kupcima, od kojih neki rezultiraju konkretnim narudžbama koje se realiziraju već tokom nastupa ili u periodu nakon sajma. Kao primjer navodimo nastup na Imm Cologne 2020 – Međunarodnom sajmu namještaja i interijera u Kölnu, kada je tri od sedam bh. izlagača ostvarilo direktne narudžbe od stranih kupaca za vrijeme trajanja sajma u vrijednosti od 70.500 eura. U postsajamskom periodu, realizirane su narudžbe u milionskim iznosima. U 2020. godini kroz Follow up analizu susreta (održanih u virtuelnom obliku zbog pandemije), realizirana su četiri poslovna sporazuma o partnerstvu - pojasnili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Vanjskotrgovinska komora BiH, koristeći mrežu Evropsku poduzetničku mrežu (EEN) čiji su član, kontinuirano plasiraju ponude bh. kompanija prema mreži poslovnih partnera u EU i šire, i na taj način direktno rade na povezivanju sa stranim partnerima u skladu sa interesom bh. kompanija. Ova aktivnost svake godine rezultira uspostavljanjem saradnje i zaključivanjem ugovora između bh. firmi i stranih kupaca, poručuju iz Vanjskotrgovinske komore.

Iste metode oko spajanja firmi upražnjavaju i u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

- Napravili smo katalog automobilske industrije Bosne i Hercegovine 2018. godine. U katalogu su sve firme iz BiH koje se bave ovom industrijskom granom napisali su čime se bave, s kim sarađuju, koliko imaju zaposlenih… Katalog je preveden na njemački i engleski jezik i distribuiran je širom Evrope. Komori se često obraćaju firme iz inostranstva i traže koje firme bi mogle proizvoditi određene artikle i mi povezujemo takve firme da se dogovore o poslovnoj saradnji. Dakle, firma sa firmom dogovaraju poslovnu saradnju, a naš je zadatak da prezentiramo privredu FBiH – kazao nam je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

U postupak ugovaranja posla dvije kompanije ne smije se niko miješati, dodaje Armin Hodžić, iz Privredne komore FBiH.

- Komora je na online mreži sa svim našim članicama. Čim dobijemo neku molbu iz inostranstva za saradnju, odmah to šaljemo u određenu grupaciju firmi koje mogu da odgovore tom zahtjevu firme iz inostranstva. Tu se završava naša aktivnost, a firme se dogovaraju bez posrednika – kaže Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.