open-navfaktor-logo
search
KCUS
Na Klinici za abdominalnu hirurgiju urađeni složeni multiorganski zahvati
Naši hirurzi su spremni odgovoriti najsloženijim zahvatima - ističe prof. dr. Sebija Izetbegović
23.10.2018. u 12:19
get url
text

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS rade se najsloženiji operativni zahvati, počevši od resekcije jednjaka, tankog i debelog crijeva, te gastrektomije i složenih operacija tumora. Radi se uporedo u dvije operativne sale, a ponekad se dnevno operiše i do šest pacijenata.

Šef Klinike mr. sci. dr. Jusuf Šabanović navodi da većina bolesnika dolazi  u poodmakloj fazi oboljenja, u zapuštenom i teškom stanju. Takva su i posljednja dva slučaja pacijenata, koji su u KCUS upućeni iz Travnika i Tešnja. Po prijemu u KCUS pacijenti su bili potpuno dezorijentirani, sa  izuzetno lošim nalazima i  minimalnim šansama za preživljavanje.

- Mnogo operacija smo do sada uradili, ali ove dvije bih svrstao u najteže. Kod oba bolesnika karcinomi su zbog neblagovremenog liječenja zahvatili više organa, što je rezultiralo izrazito lošim i životno ugrožavajućim stanjem. Pojedine krvne vrijednosti kod pedesetdvogodišnjeg H.E. iz Tešnja su po prijemu na Kliniku bile veće i do 20 puta od normalnih. On je uspješno operisan, te je upućen na kućno liječenje. Veliku podršku u ovim, ali i svim drugim zahvatima imamo od kolega anesteziologa koji zajedno s nama isprate svaku operaciju - izjavio je dr. Šabanović.

Sedamdesetdvogodišnji R.H. još uvijek se liječi na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS. On se nakon teške operacije osjeća mnogo bolje, te se nada skorom odlasku kući.

- Po dolasku u Klinički centar nisam bio svjestan uopšte ni kako se zovem ni gdje se nalazim. Tri godine je trajala moja agonija, bolovi i tegobe. Neizmjerno sam zahvalan doktoru Šabanoviću i svim ljekarima i medicinskom osoblju. Nemam više bolova, vraća mi se normalna boja kože i nadam se da ću se uskoro pridružiti svojoj porodici. Zahvalan sam da u Bosni i Hercegovini imamo mogućnost da se liječimo, da ne moramo ići u druge zemlje. Svaka odvojenost od porodice teško se podnosi, a pogotovo kad je čovjek bolestan i kad ne zna da li će ih više ikada vidjeti – kazao je R.H.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da je ova ustanova kao tercijarni nivo zdravstvene zaštite zadnja stanica u liječenju bolesnika. Zbog toga su ljekari i medicinsko osoblje izloženi dodatnim pritiscima, jer se od njih očekuje da riješe sve ono što nije riješeno na primarnom i sekundarnom nivou.

- Zbrinjavamo bolesnike iz cijele FBiH, a nerijetko i najteže slučajeve iz RS-a. Svi najsloženiji zahvati, procedure i pretrage rade se u KCUS. Mi smo zadnja instanca u liječenju, te u slučaju da ne možemo pružiti određenu uslugu preostaje samo izmještanje na liječenja izvan BiH. Zbog toga kontinuirano radimo na stručnom usavršavanju uposlenika i praćenju najnovijih tehnoloških dostignuća. Prvi smo u BiH po stručnosti i visoko sofisticiranoj opremi. Svakodnevno radimo na širenju spektra usluga koje se pružaju bolesnicima. Naši hirurzi i ljekari svih specijalnosti rade odličan posao.  Starije i iskusnije kolege daju mogućnost mlađim hirurzima da uče i postepeno ih uvode u operativni program. Hirurška disciplina je potpuno reorganizovana tokom protekle dvije i po godine. Strogo se pridržavamo postojećih medicinskih protokola i procedura, zahvaljujući čemu smo uspjeli smanjiti i procenat bolničkih infekcija, te općenito poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga. Ponosni smo na veliki broj uspješnih operativnih zahvata na svim hirurškim klinikama - istakla je prof.dr. Izetbegović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.