open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Na KCUS-u prvi slučaj ugradnje uređaja za mikrostrujnu terapiju srca
U sklopu međunarodnog projekta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 58-godišnjem pacijentu ugrađen je uređaj za mikrostrujnu terapiju srca (Cardiac Microcurrent Therapy System C-MIC-II). Ovo je prvi put u historiji KCUS-a da je urađena ugradnja ovakvog uređaja.
09.12.2022. u 09:28
get url
text

Uloga ovog aparata je da kontinuiranom mikrostrujom određene frekvencije poveća srčanu snagu i dovede do poboljšanja srčane funkcije.

- Prema riječima prof. dr Nermira Granova, direktora hirurških disciplina, ugradnjom ovih uređaja bit ćemo u mogućnosti pomoći velikom broju pacijenata koji imaju oslabljenu snagu srca, na način da im se kroz ovu terapijsku mjeru značajno obnovi srčana snaga i oporavi srce - saopćeno je iz KCUS-a.

Ilustracija C-MIC-II uređaja, radiografski prikaz C-MIC-II uređaja (FOTO: KCUS)

Prof. dr. Granov naglašava da je osim odličnih rezultata u svakodnevnoj praksi i zadovoljnih pacijenata, izuzetno značajno i učešće KCUS-a u internacionalnim multicentričnim intervencijskim kliničkim ispitivanjima uređaja i inovativnih terapijskih mjera.

Učešće u tako značajnim multicentričnim intervencijskim kliničkim ispitivanjima KCUS stavlja uz bok najboljih kliničkih centara u svijetu.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, ovaj medicinski centar prati najsavremenije metode liječenja bolesnika.

- Proširujemo paletu zdravstvenih usluga, uvodimo nove procedure i zahvate koji se nikada ranije nisu radili u BiH. Ovakvim radom direktno utječemo na smanjenje broja pacijenata koji se izmještaju na liječenje izvan naše zemlje, te vršimo znatne finansijske uštede.

Također, omogućujemo pacijentima da dobiju uslugu u svojoj zemlji i da budu u blizini porodica. Trudimo se da nakon ovakvih procedura pacijenti vrlo brzo krenu u normalni život i vrate se svakodnevnim aktivnostima - rekla je prof. dr. Izetbegović, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.