Holandija

Na jednoj parceli pronađeno 200 mina iz Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 18.09.2019. u 21:54

Mine je pronašao lokalni poljoprivrednik, vlasnik parcele, dok je radio drenažu na svome zemljištu

U Holandiji je na seoskoj parceli pronađeno čak 200 kopnenih mina zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Prema pisanju lokalnih medija, mine su pronađene u selu s-Gravendeel u sjevernom dijelu zemlje u kojem živi oko desetak hiljada stanovnika.

Mine je pronašao lokalni poljoprivrednik, vlasnik parcele, dok je radio drenažu na svome zemljištu.

U razgovoru s novinarima je kazao da je mine pronašao na dubini od jednog metra ispod zemlje nakon čega je odmah obavijestio lokalnu policiju kako bi bile poduzete potrebne mjere.

Na parcelu je ubrzo stigao tim za uništavanje eksplozivnih naprava, a saopćeno je da će parcela tokom noći ostati blokirana, dok će mine biti uništene u četvrtak.

Prema mjestu polaganja razlikuju se kopnene i podvodne mine koje mogu djelovati jakom eksplozivnom snagom i velikim dometom. Mine mogu biti zakopane u raznim vrstama tla, ali i postavljene na stazama, cestama, željezničkim prugama, napuštenim područjima, u rijekama,
moru kao i na drugim mjestima.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije